< div id=”header ”>< / div>

torsdag 22 oktober 2020

Vänsterpartiet får kalla handen i Varberg från Alliansen att införa Boende först.

En motion från Vänsterpartiet i Varberg kommer upp på nästa kommunstyrelse i oktober att införa Boende först i Varberg Modellen har prövats i många kommuner och ett tag också i Varberg där man frångått idén. 

Alliansen föreslår att motionen avslås medan S stödjer motionen. 

Motion om Bostad först, en modell för hemlösa med psykisk sjukdom och annan samsjuklighet 

Socialstyrelsen beskriver Bostad först som en modell vars bärande ide är att individen omedelbart ska erbjudas en permanent bostad utan att krav ställs på att hyresgästen ska vara "redo för att bo". Modellen riktar sig till personer som är hemlösa. 

Individerna har ofta en kombination av psykisk sjukdom och annan problematik som samsjuklighet i form av beroende eller missbruk. Det är en modell som innebär att individen uppmuntras att definiera sina egna behov och mål. I tillägg till erbjudandet om ett eget boende erbjuds hjälp och stöd. 

Det är möjligt för individen att tacka ja till bostad men nej till behandling men en trygg bostad kombineras alltid med motivationsarbete och behovsanpassat socialt stöd. 

I rapporten Boendelösningar för hemlösa personer - en systematisk kartläggning av internationellt publicerade effektutvärderingar lyfts Bostad först fram som en lovande strategi. 

Modellen har motionerats om runt om i Sveriges kommuner av diverse olika partier och har införts i flera kommuner. SKL, Socialhögskolan i Lund och Stockholms stadsmission förespråkar modellen och menar att det är dags att komma bort från boendetrappor och sociala kontrakt. 

Kommuner som erbjuder Bostad först är bland annat Göteborg, Malmö och Helsingborg. 

På fullmäktige den 20 mars menade de flesta partier att hemlösa med psykisk sjukdom och missbruksproblem oftast är en svår grupp att nå men det är en grupp som lider svårt. Vi i 

Vänsterpartiet menar att det i Bostad först finns en beprövad metod som visar på resultat. 

Vi yrkar därför 

• att Varbergs kommun skyndsamt inför modellen Bostad först. 

Agnes Hulthen, Sibbarp 21/3 2018 

Upptas som egen motion av 

Lars-Åke Erlandsson

Inga kommentarer: