< div id=”header ”>< / div>

fredag 23 oktober 2020

Hållbarhetsbokslut - klimatväxlingsprogram- träbyggnadsstrategi - energi- och klimatstrategi finns med i alliansens budget i Varberg !

Varbergs kommun kommer i november i kommunfullmäktige att anta en budget men den kommer först upp i kommunstyrelsen den 27 oktober. 

Det är av stor vikt att budgetprocessen stödjer ett långsiktigt förhållningssätt och på bästa sätt verkar för en god ekonomisk hushållning. Mål, uppdrag och ekonomiska ramar för nästkommande tydliggjordes av kommunfullmäktige i juni genom dokumentet ”Planeringsförutsättningar inför budget 2021”, budgetberedningens arbete under hösten har på så vis haft ett mer långsiktigt perspektiv. Arbetet resulterar i en budget för nästkommande år samt plan för därefter kommande fyra år (ekonomidirektören)

Alliansen dvs M, C, L och KD utgör majoriteten men alla utom KD sitter med i budgetberedningen. Det är först i kommunstyrelsen dessa blir fulltaliga och kan manifestera sina beslut. 

Ur alliansens budgetdokument  

"Varbergs kommun fortsätter att växa, men inte i fullt så hög takt som prognostiserats för under 2020. Inför 2021 är bedömningen att prognosen följs och därmed har även nämndernas ramar räknats upp utifrån den beräknade befolkningsökningen."

"Stadsutvecklingsprojektet - med de tre delarna dubbelspår i tunnel under Varberg, flytt av industrihamnen och den nya stadsdelen Västerport – löper på bra. Tunnelbygget pågår för fullt och den första detaljplanen för Västerport beräknas kunna antas i början av 2021."

"Alliansen – liksom regeringen - inser vikten av att inte göra några stora inbromsningar. Att vidta kraftiga åtgärdspaket, alternativt höja skatten, skulle innebära stor risk för en förvärrad lågkonjunktur. Kommunsektorn har erhållit stora bidrag från staten för att kommunerna inte skall tvingas göra alltför drastiska anpassningar som skulle fördjupa lågkonjunkturen ytterligare"

"Nämndernas årliga effektiviseringskrav på en procent ligger kvar som tidigare. Utöver kompensation för löneutveckling, demografi och index har nämnderna i år tillförts nästan 25 miljoner kronor i extra satsningar. Skattesatsen kommer att ligga kvar oförändrad under 2021 på 20:33. Det betyder mycket för kommuninvånarna, framförallt för dem med låga inkomster. Alliansens ambition är att skattesatsen ska förbli oförändrad under hela mandatperioden"

Årligt hållbarhetsbokslut följs upp av de antagna hållbarhetsmålen 

För att få en tydligare uppföljning av hållbarhetsarbetet kommer kommunen från och med 2021 presentera ett årligt återkommande hållbarhetsbokslut där nämndernas och bolagens verksamheter följs upp utifrån de antagna hållbarhetsmålen. Genom en god analys av materialet i hållbarhetsbokslutet kommer det också bli lättare att se var kommunen behöver lägga särskilt fokus under kommande år för att flytta fram positionerna ytterligare

Förutom hållbarhetsbokslutet pågår det arbete med att ta fram ett klimatväxlingsprogram, en träbyggnadsstrategi och en energi- och klimatstrategi, som alla tre syftar till att arbeta ännu tydligare med hållbarhetsfrågorna.

Inga kommentarer: