< div id=”header ”>< / div>

lördag 24 oktober 2020

Varbergs kommun räknar med en befolkningsökning med 1300 personer i genomsnitt per år !

Befolkningsprognos

Varje år tar Varbergs kommun fram en befolkningsprognos. Prognosen ligger till grund för den långsiktiga verksamhetsplaneringen för kommunens förvaltningar och bolag. Årets prognos sträcker sig över perioden 2020–2024 med utblick mot 2034. Befolkningsprognosen baseras på statistik från SCB samt kommunens planerade bostadsbyggnation för den aktuella perioden

Enligt den senaste prognosen räknar kommunen med att växa med cirka 19 600 personer och cirka 9 400 bostäder fram till år 2034. Det ger en befolkningsökning på cirka 1 300 personer i genomsnitt per år.

Det säger sig själv att 9.400 bostäder är inte tillskapat i en handvändning och det krävs en enorm byggnation de närmaste åren för att uppnå detta i olika delar i Varbergs kommun. Dessutom kommer det att rivas hus. Nedan när byggnation i kv Malmen blir färdigt där Länk 80 höll till i Varberg ett rosa hus. 


När kommunen planerar sin verksamhet är det främst med sikte på de nya innevånare som kommer till och baserar sin ekonomi på detta. Vi äldre tycker naturligtvis det var bättre förr och det kommer de nya som kommer till att tycka också med åren. 

En fråga jag ställt mig varför det inte tas fram ett lägre tillväxtalternativ att utgå ifrån ja kanske flera. För de politiska partierna SAMTLIGA verkar inställda på hybristillväxt som bygger på inflyttning.

Varje form av exploatering är inte med biverkningar och en kommun som växer behöver växa i lagom tempo. 

Inga kommentarer: