< div id=”header ”>< / div>

torsdag 1 oktober 2020

Ska tio ensamkommande få förtur till fast anställning inom vården i Varberg ?

Björn Mellqvist (V) försvarar i en insändare i Hallands Nyheter förturen att tio som kommit hit som ensamkommande ska ha fasta anställningar i Varberg inom vården.

"Visst stämmer det att även andra bör få fler fasta jobb inom vården. Med nya statliga pengar finns möjligheten, och V stödjer även det kravet. Att ordna fasta jobb för ett tiotal ensamkommande tar knappast jobbet från andra."

Han föregriper därmed behandlingen av en motion som Vänsterpartiet lagt i ärendet  som tydligen ska behandlas före exempelvis tre miotioner som Miljöpartiet la för över två år sedan FÖRE VALET att bli färdigbehandlade.

Mellqvist tror tydligen att motioner avgörs på HN:s insändarsida och inte i den byråkratiska gången i den politiska hanteringen?

Själv har jag inte lyckats ha någon fast anställning alls i Varbergs kommun trots att den sägs ha 4,900 anställda. Frågan är varför jag inte lyckasdes klämma mig in bland dem?

Nästa fråga om ett tiotal ensamkommande får fast anställning för vi ska tycka synd om dem vilka krav kan vi ställa i övrigt ?

Finns det någon LAG som tvingar kommunen att ge denna grupp förtur till fasta anställningar inom just kommunen?

Finns det inte det så är det upp till arbetsförmåga att liksom alla andra söka de jobb som finns och finns det inte i Varberg så kanske vederbörande ska röra på sig?

Varbergs kommun är ingen skyddad verkstad eller garanti för fasta anställningar. Det finns en privat marknad. Det finns andra kommuner där man kan söka jobb och pendla mellan.

Inom arbetsförmedlingen så gäller en radie från Varberg pendling Göteborg, Borås och Halmstad som rimliga avstånd.

Jag går inte in på de enskilda fallen men jag hade under en tid jobbcoach som skulle hjälpa mig att ge förutsättning jobb. Personen var fast anställd men misslyckades ge mig jobb. So what?

Det kommer att intressant att se behandlingen av Mellqvists V-motion under tiden kan kommunen anställa honom som jobbcoach för ensamkommande i Varberg.

Detta gör honom jävig den dagen motionen kommer upp i kommunfullmäktige.  Annars gå in här för den som vill söka jobb inom omsorgen i Varberg.

En myllrande arbetsplats

Varbergs omsorg har 1500 anställda och därmed givetvis många olika utvecklingsmöjligheter. Du kan till exempel jobba inom:

  • Arbetscentrum - arbetsrehabilitering, sysselsättning, daglig verksamhet och praktikplatser till funktionsnedsatta och arbetslösa som önskar stöd att komma ut i arbetslivet.
  • Funktionsnedsättning - bostad med särskild service, boende- stöd, korttidsverksamhet (vuxna), korttidsvistelse och korttids- tillsyn (barn), personlig assistans, daglig verksamhet, kontakt- mannapool, ledsagning och avlösning i hemmet.
  • Barn- och familjestöd - familjeresurs, familjerådgivning, barn- och tonårsverksamhet, medling, kontaktmannapool, skolsocial verksamhet, och personliga ombud.
  • Äldreomsorg - hemtjänst, avlösning i hemmet och särskilt boende.
  • Socialpsykiatri - bostad med säskild service, boendestöd, vuxenenheten och personliga ombud.
  • Vuxen, beroende - boendestöd, boende på utredningsplats, akutboende, samtal med olika inriktningar, gruppbehandling m.m

Varbergs omsorg är en del av Varbergs kommun

Inga kommentarer: