< div id=”header ”>< / div>

torsdag 17 september 2020

Varberg planerar för 15.000 fler innevånare till 2030 !

Enligt planeringen och budgetförutsättningar för Varbergs kommun ska Varberg ha 15.000 fler innevånare 2030 än idag. Stadsbyggnadsprogrammet som beslutades om i tisdags kan ses som en slags Översiktsplan hur stan med centrumnära lägen ska bebyggas. Ett viktigt steg i den framtida planeringen.
Svaret partierna måste komma med är HUR PLANERAR VI FÖR 15.000 fler innevånare de närmaste 10 åren? HUR staden ska bebyggas vet vi nu. Inte NÄR det kommer att ske. Vi vet att innerstaden är extremt känslig och ska skyddas. Vi vet redan att byggen pågår är på gång söder (kv Mästaren och Kv Kvarnliden 9), väster (Västerport), öster (kv Falkenbäck och norr (kv Malmen) i centrumnära lägen. Det suger upp en del av befolkningsökningen och förtätar i Varberg. Det finns också möjligheter i tätorter kring Varberg där särskilda fördupningsplaner gjorts. Det är viktigt när vatten & avlopp ska dras fram, elledningar, och transporter. Planering som vård, skola, omsorg, service, industri, affärsverksamhet , rekreation, fritid med mera
Lika viktigt är den biologiska mångfalden att det ska skes befolkningsökning i samklang med naturen och djur. Varberg är rik på varierad natur. Havet med stränder och klippor. Landsbygden med slättbygd och jordbrukslandskap samt skogsbygden där det bebos mer glest. Varberg har unika möjligheter till en varsam planering där det mesta faller samman. Vi vet ingenting om vilka politiker vi kommer att ha de nämaste tio åren. De tänker kanske helt annorlunda hur de vill att Varberg kommer att vara i framtiden ?
När jag kom in i kommunfullmäktige 1988 var det första området som planerades: Brearedsområdet som skulle få egen identitet och egna möjligheter. Det tog 10 år det byggdes men det fanns inte ens en korvkiosk nere på Breared. Saker tar alltså tid att slå rot. Nu finns det ett större grepp och Västerport den enda stadsdel alla politikerna omfamnar ska först bebyggas. Men det kommer att ta tio år innan det finner sin identitet. Om två år är det val i till Varbergs kommunfullmäktige: Sett till åldersstrukturen borde det ske en föryngring av kf. Det måste in fler yngre, folk som flyttat in till Varberg och vill påverka. Bevarare har några stycken. Men det är bara i undantagsfall man behöver lyssna på såna som oss.

Inga kommentarer: