< div id=”header ”>< / div>

fredag 28 augusti 2020

Var går smärtgränsen för att Miljöpartiet ska lämna regeringen ?


Miljöpartiet har suttit med i regeringen i sex år. De fyra första åren där en budget skulle tråcklas ihop med Vänsterpartiet. I övrigt gällde att det var bra med brrreeda blocköverskridande lösningar där en del kan knappast sägas vara gröna.

Därefter har Miljöpartiet fortsatt i regeringen men där b>Liberalerna och Centerpartiet är dem man ska komma överens med i budgeten. Nu gäller inga breda lösningar längre utan nu är det "januaripartierna" som ska göra upp.

Miljöpartiets medlemstal har sjunkit och opinionen pikat spikrak ner då MP ständigt kompromissat sig fram för att behålla makten till varje pris. Självklart kan MP visa resultat egter sina sex år i regeringen men var går smärtgränsen för att lämna?

Vi ska komma ihåg att det är en minoritetsregering där Socialdemokraterna utgör det större partiet av de båda. Om vi jämför Tyskland där det sitter en majoritetsregering med kristdemokrater och socialdemokrater och där även delstaterna eftersträvar majoritetsstyren.

Miljöpartiets bas har samtidigt sjunkit. Det är ingen direkt rusning att vara medlem i MP allt styrs ju vad som händer i regeringen. Bland större orter är det Stockholm som varit mest intressant. Där MP sitter i majoritet med "alliansen" alltså blågrönt styre. Det är så i Region Stockholm också blågrönt.

Miljöpartiet förknippas med etablissemanget. Idétorkan är stor och de som är medlemmar men inte har uppdrag kan inte påverka.

Miljöpartiet hotar inte lämna regeringen på grund av klimat & miljöfrågan. Istället är det migrationsfrågan som dras fram där Miljöpartiet står längst ifrån sin partner i regeringen.

Miljöpartiet kanske borde byta namn till Migrationspartiet istället då känslor och fokus tycks ligga mest där?

Sett på längre sikt kanske det löser sig 2022 då MP inte bara bytt medlemmar och fokuspolitik utan hamnar utanför riksdagen så det finns utrymme för att bilda ett riktigt grönt parti. Ett sånt som finns i Tyskland som kan ersätta SPD socialdemokraterna nästa år i en förbundsregering.

Inga kommentarer: