< div id=”header ”>< / div>

fredag 5 juni 2020

Uppmaning från kommunledningen i Varberg om varsamhet mot corona störs av mystisk pseudodebatt om hudfärg och islam !


Maria Haldesten ledarskribent på Hallands Nyheter försöker blanda bort korten angående det som från början var en hälsning till de muslimer som firat Ramadan på Varbergs kommuns fb-sida. Se här

Det som kunde varit en enkel fråga från en av SD-ledamöterna i politikens nämnder eller styrelser har slutat i en pajkastning på HN:s ledarsida och insändarsida samt på facebook.

Om det bedrivs "fulkampanj" så är det just i tidningen Hallands Nyheter som försöker locka naiva läsare med fortsättning följer.

SD i Varberg har på sin fb-sida publicerat detta mot Haldestens "fulkampanj" i HN.

Replik på ”SD:s fulkampanj brutalkrockar med #blacklivesmatter”, HN 200604

Maria Haldestens ledare är märklig läsning, full av motsägelsefulla resonemang och logiska kullerbyttor. Hon inleder med att ifrågasätta varför Sverigedemokraterna kritiserar Varbergs kommuns särbehandling av Islam, samtidigt som rörelsen ”Black lives matter” samlar stora skaror människor i protest mot rasism.

Förutom den oklara kopplingen mellan dessa två frågor kan vi bara konstatera att vårt första inlägg i debatten skickades in 21 maj, medan det dödsfall som utlöste de pågående protesterna skedde 4 dagar senare, 25 maj. Haldestens antydningar saknar således all grund.

Vår fråga blir varför Haldesten försöker blanda in hudfärg i en lokal debatt som på intet sätt handlar om detta. Hon är förvisso inte först ut med det, Liberalernas fyra fullmäktigeledamöter drog också in hudfärg i debatten när de skrev sin insändare. Vi sverigedemokrater har å andra sidan inte sagt ett ord om hudfärg, annat än när vi bemött de anklagelser vi fått kastade på oss. För hudfärg är irrelevant för oss.

Vi står för en öppen svenskhet, där människor med annan bakgrund kan bli likvärdiga medlemmar av den svenska nationen. Det blir befängt att vi då anklagas för rasism och främlingsfientlighet av halländska socialliberaler. Samma socialliberaler som är fixerade vid att kartlägga människors hudfärg, för att kunna avgöra vem som är privilegierad eller förtryckt, vem som får säga vad, eller vem som har tolkningsföreträde framför vem.

Erik Hellsborn (SD)
Andreas Havasi (SD)

Min egen reaktion på detta är att jag själv bott granne på lika villkor på Brunnsberg med somalier som närmaste granne, på Sörse med somalier som närmaste granne och på kv Åkaren med en från Eritrea som närmaste granne. Samtliga var svarta i hudfärgen. Det var för mig likgiltligt att de bodde granne med mig vi hälsade på varandra med nick i trappan inte mer med det.

Om vi utgår från själva budskapet som förmedlades ut till dem som var muslimer på kommunens fb-sida vid Kristi Himmelfärdsdag har kommunledningen nu återkommit med nytt budskap till kommuninnevånare och dem som tänker besöka Varberg jag tycker är viktigare i sammanhanget. Jag publicerar det nedan.

Öppet brev till kommuninvånare och besökare
En säregen sommar står för dörren och vi behöver gemensamt ta ansvar för att den ska bli så härlig som möjligt och kunna bjuda på vila och glädje för både varbergsbor och sommargäster.


Inför påsken uppmanade vi alla att ta ansvar och stanna hemma för att minska risken för spridning av coronaviruset och inte belasta den kommunala vården och omsorgen. Igår kom regeringen med besked om att restriktionerna kring resande inom landet lättas upp från och med den 13 juni. Symtomfria personer får nu resa fritt i Sverige, under förutsättning att man i övrigt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Är du fri från symtom och har möjlighet att ta dig till Varberg kan vi därför äntligen säga: välkommen hit! Tillsammans och med gott omdöme ska vi förhoppningsvis kunna njuta av vår fina sommarstad på ett säkert sätt som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer!

Vi hade förstås alla önskat en alldeles normal sommar, där hela världen kunde besöka oss och allt var som vanligt. Att vi kunde samlas på stränderna och trycka ihop oss på mysiga caféer och restauranger, tillbringa morgnarna på torget och trängas på heta sommarkonserter. Dessvärre är det inte riktigt så. Och även när resorna blir friare är det många som måste fortsätta längta efter ledighet och nakenbad och ljumma kvällar på stranden.

För krisen är inte över och allvaret är fortsatt stort. Vi måste fortsätta ta ett gemensamt ansvar för att inte bli smittade eller smitta varandra. Vi har riskgrupper omkring oss och vi har en hårt ansträngd sjukvård och omsorg vars resurser och medarbetare vi måste värna. I Varberg behöver vi prioritera bland våra resurser och vi kommer ha svårt att ombesörja våra gästers eventuella behov av vård och omsorg. Regeringen utreder just nu en lagändring om hemtjänsten i sommar, i syftet att underlätta för ansträngda kommuner under pandemin. Därför är det fortsatt viktigt att du som besöker Varberg denna sommar inte reser längre än att du på egen hand kan ta dig hem om du skulle behöva.

Så till alla er som vill komma hit och semestra hos oss på ett säkert och genomtänkt sätt: välkomna! Vi lovar både gott värdskap och fina varbergsupplevelser inom ramen för det som är möjligt. Med det sunda förnuftet och omtanken om varandra kommer vi långt!

Med önskan om bästa tänkbara sommar,

Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande

Carl Bartler, kommundirektör

Inga kommentarer: