< div id=”header ”>< / div>

torsdag 14 maj 2020

Coronakrisen skapar ett traditionellt politiskt landskap !

Coronakrisen skapar ett traditionellt politiskt landskap !


Utan att överdriva SKOP:s mätning visar den att det är den traditionella blockpolitiken vänster-höger som gör sig mer gällande än GAL-TAN-skalan.

Partier som S och M gör sig mer gällande när sjukvården, jobben och ekonomin kommer att göra sig gällande mer än invandring och lag & ordning.

SD faller stort och MP är på väg att raderas ut. Mitten krymper till ett flertal partier men möjligen ökar förutsättningar för alliansen att återupplivas om de lyckas hålla SD kort.

En ny frifräsarvänster läs ledaren i Trelleborgs Allehanda när SD inte är lika "inne" längre och riskerar inordnas i systemet.

Missnöjda väljare kan fångas upp lokalt av en hemlös vänster som ser att politiken gått åt höger men misslyckats i integrationsfrågan. Att integrera är att det finns jobb och bostäder åt alla annars blir det svårt med detta.

SD har orienterat sig åt att bara vilja ha bort Löfven och minska MP:s makt i regeringen. MP själva har sett de röda partierna växa i opinionen och kompromissat bort sin gröna själ i regeringssamarbetet. I nästa val kommer SD att tvingas kompromissa rejält om de vill ha en annan statsminister än (S).

MP har inget kvar av sin gröna politik då andra partier fångar upp deras frågor eller de sitter fast i att bara stoppa SD.

I min kommun Varberg där jag själv suttit med en gång i politiken som vågmästare samarbetat med både vänstern och alliansen ser jag att alliansen prenumererat på makten sedan 1998. Ibland ensamma ibland med SPI (pensionärspartiet) och under senaste mandatperioden fram till 2018 ihop med MP.

I min kommun har SD blivit ett lydigt stödparti till alliansen (dvs M, C, KD och L) och utgör inget hot. SD lägger ibland ytterlighetsmotioner som inte får stöd av några andra mer än de själva för att behålla lite av sin identitet. De saknar frontfigurer som har genomslag och de kommer inte längre politiskt.

En möjlighet lokalt är om det uppstår något "annat" som kan röra om i grytan. S är alltför nöjda lokalt att vilja vara ett styrande parti. De är alltför nöjda med de poster de har och att ösa in motioner lokalt i Varberg. Oavsett valutgången kommer alliansen att styra i Varberg även efter nästa val även om SD blir vågmästare. Ett svagare SD som inte känns lika spännande då de inordnat sig eller om man så vill utdefinierat sig.

Det öppnar för nya partier men dessa kan få svårt att slå igenom om de inte är massmedialt och folkligt förankrade och vill något på allvar.

Inga kommentarer: