< div id=”header ”>< / div>

torsdag 27 februari 2020

SD i Varberg ett uppgivet parti så länge de inte sitter i flock i kommunfullmäktige !


Socialdemokraterna i Varberg har en insändare i Hallands Nyheter med anledning av de nedskärningar som aviserats i förskole- och grundskolenämnden i Varberg.

"För att anpassa sig till en lägre budget tar nu Alliansen (M, C, L, KD) bort skolbibliotekarierna och den läsfrämjande verksamhet som Kultur- och fritidsnämnden bedriver. Beslutet stöddes även av SD i FGN. Socialdemokraterna lade däremot ett eget förslag om att behålla skolbibliotekarierna och istället hitta besparingar i nämndsverksamhet som inte drabbar barn och elever."

S förslag byggde på att de fick igenom sin budget i kommunfullmäktige med en skattehöjning på 90 öre. Alliansen och SD ville ha oförändrad skattenivå.

Det jag kommer att ta upp här är det s.k. "oppositonspartiet" SD:s roll i det hela. I kommunfullmäktige hade de en en egen budget där det går att utläsa bland annat vad gäller området som berör förskola- och grundskola:

- Att uppdra åt förskole- och grundskolenämnden att införa frukost i Varbergs kommunala grundskolor.

- Att uppdra åt förskole- och grundskolenämnden att ta bort en helvegetarisk dag från skolans matsedel.

- Att uppdra åt förskole- och grundskolenämnden att ta fram en plan för att öka närhet till skolan för barnen i F-5.

- Att uppdra åt Förskole- och grundskolenämnden att anställa skolvärdar för ökad trygghet i skola, både i skolsalen och på rasterna.

- Att förskole- och grundskolenämnden ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för fler verksamma dagbarnsvårdare i kommunen.

- Att ge för- och grundskolenämnden i uppdrag att prioritera arbetet med psykisk ohälsa bland framförallt barn i förskoleålder.

- Att ge för- och grundskolenämnden i uppdrag att verka för att öppna fler mindre förskolor.

- Att ge för- och grundskolenämnden i uppdrag att verka för ökad bemanning av dagbarnvårdare i kommunal regi.

- Att ge för- och grundskolenämnden i uppdrag att fortsätta driva Träslövs förskola.

Det är ganska omfattande uppdrag som SD bad kommunfullmäktige få gehör för som omfattar bara en nämnd. I pengar står bland annat:

Skolvärdar för ökad trygghet i skola, både i skolsalen och på rasterna, 3 mnkr.

✗ Frukost i grundskolan, 3 mnkr.
✗ Ökad valfrihet inom skolmaten (ta bort en helvegetarisk dag), 2 mnkr

Det står INGENTING om något aktivt stöd från SD i Förskole- och grundskolenämnden ifall deras egna förslag faller kan vara allt från motioner till deras eget budgetförslag i kommunfullmäktige. Alliansen har egen majoritet i såväl kommunfullmäktige och i nämnderna och är INTE beroende av stöd från något annat parti. De trumfar igenom det de själva vill genomföra.

Själv ser jag följande möjligheter att kunna markera i en nämnd där man vill få fram sina ståndpunkter: Få till prokotollet med hänvisning till partiets budget i november inte delta i beslutet alternativt lägga ett eget förslag i nämnden få det nedröstat och sedan reservera sig.

När alliansens förslag går igenom med SD:s s stöd i förskole- och grundskolenämnden tolkar jag det som att SD accepterar alliansens upplägg men vad har de då själva fått igenom i gengäld för sitt stöd?

Politik är inte bara att lägga motioner som blir avslagna och en budget som ignoreras. Det är att i nämnderna slåss för sin politik och inte bara vara för andras eller mot dem som man tycker har sämre politik. Uppenbarligen är SD ett uppgivet parti i Varberg så länge de inte sitter i flock i kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: