< div id=”header ”>< / div>

lördag 29 februari 2020

Miljöpartiet har fastnat med skägget i brevlådan när kärnkraften diskuteras på EU-nivån !


En gång gjorde Miljöpartiet en energiuppgörelse (2016) där M och KD ingick. Den gick ut på att bland annat ta bort effektskatten för att inte ytterligare inte försvåra för kärnkraften som hade fått lite taskigare läge än vad de har idag.

Beslutet att lägga ner Ringhals 2 och Ringhals 1 togs året innan på affärsmässig grund och står fast ännu idag hos Vattenfall. iaf har det gått som på räls för MP som sett förnybart utvecklas och kärnkraften avvecklas.

Plötsligt uppstår en situation i EU-nämnden där kärnkraften kommer upp. Förslaget om att lyfta in kärnkraften som en del i den officiella svenska linjen kommer från Liberalerna. Initiativet fick även stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I en omröstning med hela riksdagen hade inte detta räckt för att få majoritet, men platserna i EU-nämnden är fördelade på så vis att dessa fyra partier får majoritet.


"På torsdag möts EU:s miljöministrar för att diskutera EU-kommissionens nya, omfattande klimatpaket Den gröna given. Sverige är en ivrig påhejare av mer ambitiös klimatpolitik på europeisk nivå, men när Isabella Lövin ska presentera den svenska ståndpunkten på mötet har hon fått med sig ett tillägg från riksdagen – att lyfta fram kärnkraften som en viktig del i Europas klimatomställning.

”Nu har vi plötsligt en position där vi ska prata om kärnkraften i positiv bemärkelse”, säger Isabella Lövin efter mötet i EU-nämnden."

Miljöpartiet kan skälla hur mycket som helst på liberalerna. De ingår BÅDA i januariuppgörelsen och då får väl MP hoppa av nu om det inte går deras väg. MP kan skälla på M och KD men ALLA har ingått i energiuppgörelsen när de tog bort effektskatten men nu har M och KD hoppat av den.

Miljöpartiet sitter med ministerposter och har skägget i brevlådan när kärnkraftsfrågan kommer upp på EU-nivån.

Inga kommentarer: