< div id=”header ”>< / div>

onsdag 22 januari 2020

Överprövning av företagsekonomiskt fattat beslut snedvrider energimarknaden !


I energipolitiken och i riksdagens kammare har debatten den senaste veckan handlat om ett förslag om att kärnkraftverket Ringhals reaktorer 1 och 2 ska drivas vidare, trots att ägarna Vattenfall och Uniper har beslutat om en nedläggning. Onsdagen den 22 januari ska riksdagen rösta om förslaget.

Riksdagens ledamöter ska rösta om näringsutskottets betänkande 2019/20:NU4 om förvaltningen av statliga företag. I detta betänkande har flera partier en gemensam reservation till stöd för en motion från Sverigedemokraterna, där partiet vill se nya ägardirektiv till Vattenfall om att stoppa avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2, där Ringhals 2 redan har stängts. Energiföretagen Sveriges vd, Pernilla Winnhed kommenterar:

"– Sedan elmarknadens avreglering 1996 har vi i Sverige haft en elmarknad där branschens aktörer fattar beslut om produktionen utifrån marknadens efterfrågan och möjlig lönsamhet. Det aktuella förslaget går i en helt annan riktning. Att politiskt överpröva företagsekonomiskt fattade beslut är enligt vår mening att välja fel väg och det skulle snedvrida hela energimarknaden på ett olyckligt sätt, säger Pernilla Winnhed."

Inga kommentarer: