< div id=”header ”>< / div>

onsdag 8 januari 2020

Elpriserna sjunker och Sverige största exportören av el i Norden trots stängningen av Ringhals 2 !


Elpriserna sjönk i december

"När vi tittar framåt ser vi att marknadsaktörerna prisar in en fallande trend för elpriserna i Norden. För 2020 har man prisat in en nedgång på 5–8 % i elpriset och nedgången kommer att fortsätta de närmaste åren med en nedgång på hela 15 % år 2022.

Den nya situationen med kraftöverskott kommer att bidra till att pressa ner priserna i hela Norden, men det är två områden som kommer att se lägre priser än andra: Den nordliga delen (Finland, norra Sverige och norra Norge) samt Danmark.

Orsaken är enkel, det är här – i områdena som historiskt sett har haft höga priser – som huvuddelen av den nya kraftproduktionen kommer att finnas. Därmed kommer även pressen på elpriset att bli störst i dessa områden."

För dem som hoppas på kärnkraftens välsignelse.Ännu en gång har driftstarten av det nya gigantiska kärnkraftverket i Finland – Olkiluoto 3 – skjutits upp.Ursprungligen var den nya reaktorn planerat att tas i kommersiell drift 2009. Byggfasen har pågått sedan 2005 och med tiden har kostnaderna tredubblats.

Sverige är största exportören just nu i hela Norden med Danmark som god tvåa.

Inga kommentarer: