< div id=”header ”>< / div>

tisdag 22 oktober 2019

Jana Nilsson (S) är ute och seglar om han tror att nya lägenheter kan bli billiga i Varberg !


Jana Nilsson (S) efterlyser inriktning på nya hyreslägenheter med lägre hyror i Varberg.

Hur ska det gå till? Åkaren som köptes av Varbergs Bostad för 20 miljoner ska renoveras för 40 miljoner. En kostnad som måste tas någonstans och är det hyresgästerna i det gemensamma bostadsbolaget som ska ta dem eller de nya hyresgästerna som flyttar in?

Bostadsrätter innebär en insats med en billig hyra men hyresrätter att du betalar per månad. Att det byggs bostadsrätter byggs i Varberg behöver vi inte bekymra oss om det finns efterfrågan och det byggs såna. Hyresrätter byggs också men det kallas nyproduktion och är oftast långt dyrare än äldre lägenheter.

Ska vi dra in på underhållet som kommunen gjorde på Åkaren och hålla nere hyrorna blir det ett eftersatt område som till slut skapar otrivsel. Men Jana Nilssons förebild kanske är barackbyggnader som bebos av nyanlända vad vet jag? Tillfälliga bostäder där man kan bo en tid men till slut vill man ha något annat.

I vilket fall som helst skapar kravet på billiga bostäder något slag av segregation. Där bor de som inte har råd och här bor vi som har råd och slipper grannar som inte värnar sitt boende och vill satsa på det utan bara kräver.

Man kan också välja att bo i äldre fastigheter men det är inte NYA lägenheter om det inte är något slags ombyggnad inom "ROT-systemet". Men det kostar också och behöver inte bli billigt då det satsas på upprustning i befintligt bestånd. Oftast höjs hyrorna kraftigt också.

Jana kanske inte ska kräva så mycket nyanlända till Varberg? För de kan ju bidra till att hyrorna höjs för det finns hyresgästgaranti att lägenheten får hyresgäst och också att köerna aldrig tar slut. Varför ska vi planera för befolkningstillväxt hela tiden? Anpassa Varberg så folk som bor trivs här, förtäta inte så förbannat mycket och satsa på kommundelarna och låt de växa där. Det bör finnas möjligheter.

Inga kommentarer: