< div id=”header ”>< / div>

onsdag 23 oktober 2019

Miljöpartiet i Varbergs förslag om fritidsbank är nu färdigutredd av kultur- och fritidsnämnden !


I augusti 2018 inkom en motion från Linnea Sandahl (MP) om införande av en Fritidsbank i Varberg.

" Ge alla möjlighet till en aktiv fritid!"

Fritidsbanken är ett svenskt koncept för att organisera gratis utlåning av sport- och fritidsprylar. Utrustningen, som är begagnad, skänks av privatpersoner, företag och organisationer. På dagtid kan verksamheten fungera som en praktikplats för personer som behöver arbetsträna.

Att röra på sig är bra för både kropp och själ, möjligheten till att kunna idrotta är viktig. Hälsa och välmående får inte bli en klassfråga, utan alla ska ha möjlighet att testa på olika fritidsaktiviteter.

Alla får låna, allt är gratis, arbetsmöjligheter, miljön står i fokus genom smart återbruk och fysisk aktivitet leder till bättre hälsa, det vill säga vinsterna är flera.

Miljöpartiet de gröna i Varberg vill:

- Införa en fritidsbank där möjlighet ges att låna material till olika sorters sporter och fritidsaktiviteter

Kultur- och fritidsnämnden avslog ärendet utifrån bedömningen att erbjuda utrustning till uthyrning eller gratis där aktiviteterna utförs är ett mer effektivt sätt. Ett annat argument var att Varberg är en landsbygdskommun med långa avstånd vilket försvårar möjligheten att nyttja en Fritidsbank optimalt

Beslutsunderlag Utredning - Varbergsmodell av konceptet Fritidsbanken

Jämställdhetsbedömning

Verksamheten med utlåning av fritidsartiklar vänder sig till både tjejer och killar oavsett ekonomiska förutsättningar.

Att erbjuda utrustning för utlån bidrar till att minska skillnader i förutsättningar att delta i och prova fritidsaktiviteter, till exempel kan skolklasser låna material till idrottslektionerna. Att erbjuda utlån av material bidrar till både ökade förutsättningar för jämställdhet, jämlikhet och till ett mer hållbart samhälle.

Övervägande

Redan idag finns det gott om fritids- och sportartiklar för utlån i kultur- och fritidsnämndens verksamheter, vissa av dem är förenade med en hyreskostnad och i andra fall kostnadsfritt.

Detta material är till för deltagare eller besökare i nämndens verksamheter, det lånas inte ut till "allmänheten" då det inte finns rutiner, system eller resurser till det.

I den här utredningen har getts några förslag på hur den i dag befintliga verksamheten med utlån av sport- och fritidsartiklar kan utvecklas för att komma fler människor till del.

Dessa förändringar är förenade med mindre investeringar, i vissa fall minskade intäkter samt förändrade arbetssätt.

Är ambitionen att erbjuda allmänheten fri tillgång till lån av sport- och fritidsartiklar rekommenderas ett uppbyggande av en Fritidsbank i samverkan mellan kommunens förvaltningar och bolag, föreningar och näringsliv.

Ekonomi och verksamhet

Att genomföra en utveckling utifrån förslagen i denna utredning är förenat med en mindre kostnad men där också effekterna bedöms vara marginella.

Finns det önskemål om att i större skala erbjuda gratis utlån av sport- och fritidsartiklar till alla Varbergsbor och samtidigt göra insatser i ett miljöperspektiv rekommenderas att starta en Fritidsbank.

Att starta en Fritidsbank bör ske i samverkan mellan kommunens förvaltningar och bolag,föreningar och näringsliv. En fritidsbank kräver en heltidsanställd platsansvarig, en lokal i centralt läge och generösa öppettider.

Inga kommentarer: