< div id=”header ”>< / div>

torsdag 19 september 2019

Jag tar inte Vänsterpartiets missnöje med regeringen på allvar då de passivt släppt fram regeringsbildningen !


Vänsterpartiets linje eller Sverigedemokraternas?

Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson möttes i debatt i SVT och frågan gällde hur ska ett parti som inte ingår i förhandlingar eller uppgörelser med andra agera i budgetfrågan?

1) De lägger ett eget förslag och röstar på det och AVSTÅR i slutvoteringen om deras förslag fallit. De lämnar därefter in reservation till förmån för sitt förslag.

Jonas Sjöstedt hävdar att Vänsterpartiet alltid gör så. AVSTÅR i slutvoteringen. Således skulle V avstå om "alliansen" är större än "rödgrönt" och LÅTA SD avgöra. Kontentan av detta är att V inte duger som regeringsunderlag till ett rödgrönt block.

2) Jimmie Åkesson framhävdade att SD kommer att lägga ett EGET budgetförslag men om det ena alternativet som kommer i en slutvotering är BÄTTRE än det andra ur SD-synpunkt så stödjer man detta. Frågan har då kommit upp om inte SD är stödparti till M-KD-budgeten.

Men nu kommer det riktigt roliga OM C och L aktivt tar ställning för det ena eller andra blocket genom t.ex. förhandlingar väger deras röster tyngd. Det var ju tack vare att C och L lade ner sina röster i höstbudgeten förra gången som S-MP-regeringen tvingades regera med en annan budget de ursprungligen tänkt och på så sätt legitimerade M-KD som presumtiva regeringspartier.

V hade ju ursprungligen stött regeringsbildningen från början och kunde genom förhandlingar påverka budgetar i fyra år. SD kunde efter valet påverka genom att M-KD-budgeten gick igenom.

Men efter valet sitter samma regering kvar vad är skillnaden?

Regeringen har nu valt bort V som samarbetspartner och istället är C och L de tänker samarbeta med hur påverkar det V? V har enligt sin egen bedömning sagt att alla andra alternativ är sämre och därmed blivit tandlösa att påverka politiken. De har satt sig själva på läktaren.

SD har öppnat för att släppa fram M som regeringsbildare och visat det att de även kan stödja en M+KD budget aktivt. SD håller också öppet för att fälla nuvarande regering så fort tillfälle gives.

När nu facit visar sig så finns det säkert ett öppet missnöje med regeringen inom vissa grupper och vilka fångar då upp detta missnöjet? Ett tandlöst V eller ett mer hårdfört SD? Jag förmodar att SD tar chansen att appellera till missnöjda S-väljare som inte vill se vare sig samarbete med MP, C eller L. Vad har V att sätta emot? De har ju passivt släppt fram regeringsbildningen och befinner sig i politisk öken.

Inga kommentarer: