< div id=”header ”>< / div>

tisdag 17 september 2019

Håller alliansen på att rämna i Varberg med kärnkraftshökar som kör sitt eget race ?


En intressant fråga i Varberg är OM Miljöpartiet av någon händelsevis skulle ställa upp i nästa val om DE skulle släppa fram Lotta Stenkil (M) som kommunstyrelsens ordförande OCH Cecilia Rönn (L) Varbergs Energis ordförande?

Båda är extrema kärnkraftshökar och bedriver intensivt aggressivt lobbande för mera kärnkraft och fyller inte rollen som "neutrala" ordföranden som tidigare varit brukligt inom varbergspolitiken.

Miljöpartiet har efter 2018:års val där de innan samarbetade ganska inoljat ihop med allianspartierna gått i träda. MP förlorade samtliga 4 mandat i Varbergs kommunfullmäktige. Inte minst sedan de valde att helst bråka internt och deras strategi verkade vara att fortsätta allianssamarbetet som ingenting hänt.

Under hela förra mandatperioden låg MP i Varberg ganska lågt om kärnkraftsfrågan och efter energiöverenskommelsen 2016 har MP och M ALDRIG tidigare stått varenda så nära när det gällde kärnkraften. Alltså inget skäl lokalt att uttrycka något annat än att det är bra med breda överenskommelser.

Nu har det gått ett år efter valet 2018 och åtminstone två av ordföranden i den nya alliansmajoriteten lokalt agerar ganska partipolitiskt i egenintresse för kärnkraften. Fortfarande inga reaktioner från det idag totalt avsomnade Miljöpartiet i Varberg. Finns de? Tänker de ställa upp i nästa val eller ?

Vad gäller samarbeten i Varberg skulle det vara intressant om MP i Varberg tänker ingå i en allians med kärnkraftshökar på ordförandeposter i strategiska nämnder, styrelser eller bolag som driver egen agenda ? Att MP Varberg var lealöst i gröna frågor under föregående mandatperiod ledde också till att de ramlade ur kommunfullmäktige efter 30 år och tappade 4 mandat.

Nästa val är visserligen en bit bort och MP i Varberg lever på de motioner som lämnades in före valet och som fortfarande inte behandlats av kommunfullmäktige. Men det finns vissa principfrågor som borde klaras ut OM de ställer upp till val och hur de ska ha det.

När jag var med och bildade Miljöpartiet en gång i tiden var sveket inom kärnkraften en grund för partibildandet. Kärnkraften var och är en parantes som helst ska avvecklas inte byggas ut.

Lokalt har jag varit med politiskt i olika majoriteter från vänster till höger och där kommit överens om att kärnkraftsfrågan är en rikspolitisk fråga som vi lokalt kan ha olika åsikter om MEN som inte ska störa vårt lokala samarbete.

Alliansen har nu splittrats allt tydligare i rikspolitiken och frågan är hur bra och hur länge den kommer att fungera på den lokala nivån? Det finns naturligtvis ett visst samband mellan rikspolitiken och den lokala nivån.

Men det känns som alliansen i Varberg är lite på upphällningen när de inte klarar längre att göra gemensamma slagkraftiga utspel och där olika politiker lokalt gör allt för att profilera SITT parti i de olika riksfrågorna Inte vad de lokalt uträttar.

Inga kommentarer: