< div id=”header ”>< / div>

fredag 30 augusti 2019

När Grön Ungdom tog avstånd från fb-gruppen Grön Omstart !


För tre år sedan var det full turbulens i gruppen Grön Omstart. Miljöpartister anställda och förtroendevalda samt ledningssympatisörer ca 100 personer lämnade på kommando gruppen då de märkte att de inte kunde styra vare sig gruppen eller diskussionerna. Det framgick att GU var starkt involverat också som ändå ska kalla sig fristående moderpartiet.

Ledande Grön Ungdom häcklade Grön Omstart och framföra allt Birger Schlaug på twitter och MP-ledningen hyllades.

Mårten Roslund språkrör för Grön Ungdom skrev på sin fb-sida för tre år sedan
28 augusti 2016 kl. 20:53 · Borgholm, Kalmar län

"Det här meddelandet publicerades nyligen i en Facebook-grupp som kallas Grön Omstart och drivs av några miljöpartister. Tyvärr valde administratörerna att omedelbart radera mitt inlägg. Lyckligtvis är de flesta personer som lagts till i Grön Omstart sannolikt också vänner med mig på Facebook.

Jag och Hanna Lidström har beslutat att uppmana Grön Ungdoms medlemmar att lämna Grön Omstart. Såhär har vi resonerat:

Grön Omstart är ett inofficiellt forum med ett fåtal initiativtagare. Ändå har gruppen flera gånger misstagits för en partiofficiell instans som representerar Miljöpartiets medlemskår. Denna missuppfattning vill vi inte längre vara med och legitimera.

Grön Ungdom och Miljöpartiet har officiella, demokratiska möten och diskussionsforum som modereras för att vara så tillgängliga och konstruktiva som möjligt. Det är oroande om våra officiella strukturer minskar i betydelse till förmån för grupper som Grön Omstart.

Slutligen har inlägg av Grön Ungdoms medlemmar vid upprepade tillfällen raderats utan förklaring. Vi kan inte ställa oss bakom ett forum där människor deltar på olika villkor. Givetvis är det fritt fram för våra enskilda medlemmar att vara med i vilka Facebook-grupper de önskar. Men av ovan nämnda anledningar rekommenderar vi som språkrör idag Grön Ungdoms medlemskår att lämna Grön Omstart. Vi ses i Miljöpartiets officiella forum.""

Idag är gruppen Grön Omstart politiskt oberoende och saknar bindning till Miljöpartiet. Grön Ungdom har bytt språkrör och försöker hitta en egen ungdomsprofil bland andra flöden. Även om ingen direkt osämja finns så finns heller inget samarbete.

Frågan är dock: Har MP lyckats med sina egna diskussionsforum eller har den gröna idéutvecklingen helt avstannat då dagspolitiken styr? MP tycks spela allt mindre roll i idédebatten då januariöverenskommelsen upphöjts till Gud ! Vill notera att det är ett år sedan jag själv lämnade medlemsskapet i Miljöpartiet och blev fri.

Inga kommentarer: