< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 juni 2019

EU-valet i Varberg blev en stor seger för M och SD oavsett om det är i starka eller svaga valdistrikt !

Det här med valdeltagande är intressant. Gå in på SvT Nyheters datajournalistik

Det här gäller EU-valet där valdetagaandet i snitt i landet var 55 % mot föregående val då det var 51 %.

Ett politiskt parti Kommunisterna uppmanade till valbojkott och om de nu inte vann så är det intressant var skillnaderna finns. Alla partier som kom in i EU-parlamentet däremot utropade sig allihop som segrare.

I mitt fall röstade jag på ett parti som inte fick representation. Så jag får väl utropa mig till förlorare i EU-valet då. men segrare vad gäller att öka valdeltagandet.


Utgår jag från min egen kommun Varberg låg valdeltagandet över snittet: 58,6 % mot riket 55,3 %.

Träslöv N

Hela 67 % röstade i EU-valet.

Utmärkande är Moderaterna framgång från 15,49 % till 24,77 % och fördubblingen av Sverigedemokraterna från 5,60 % till 10,13 %.

Nu ska vi komma ihåg att Jörgen Warborn, Varberg stod som nummer 3 på moderaternas lista och var i allra högsta grad valbar till EU-parlamentet. SD:s framgång kan bero på att de numera är ett rumsrent parti som ingår i en erkänd partigrupp ECR och vill förändra EU inifrån inte bara lämna.

Om vi går till de stora förlorarna är det Liberalerna som backade rejält från 8.03% till 3,51 % förmodligen M som tagit de flesta rösterna. Miljöpartiet tillhör också förlorarna med ett tapp från 18,36 % till 9,87 %. Ett ökat valdeltagande gör att rösterna mer liknar ett "vanligt val" vilket missgynnar MP.

Trots att L drev en ganska intensiv valrörelse med valstuga på torget och en lågt placerad aktiv "egen" EU-kandidat var det inget som gjorde intryck på väljarna. Miljöpartiet drev över huvud taget ingen kampanj i Varberg utan litade på det som fanns medialt.

Håsten

Att 44,8 % ändå röstade får ses som ett bra betyg även om valdeltagandet minskade något och hörsammade Kommunisternas valbojkott.

Även i detta valdistrikt blev Moderaterna vinnare och gick fram från låga 8,6 % till 14,80 % i valet. Sverigedemokraterna gick fram från 8,53 % till 14,50 %. Detta i ett valdistrikt som är ett traditionellt sossefäste.

Förlorare i det svaga valdistriktet är Feministiskt Initiativ som gick från 4,74 % till 0,67 %. Liberalerna gick från 6,50 % till 3,76 % och lyckades inte övertyga Håsten-borna med sitt OUI på torget.

S stod still i ett hyfsat starkt sossedistrikt och V tappade marginellt men det måste vara oroande att M och SD tycks gått bra där väljarna räknas rösta "vänster".

Inga kommentarer: