< div id=”header ”>< / div>

torsdag 20 juni 2019

En fördjupad översiktsplan över Väröbacka är ett steg närmare en pendeltågsstation !


Ett viktigt beslut kommer upp i kommunstyrelsen i Varberg på tisdag. Inte minst för att få till stånd en pendeltågsstation i Värö där det behöver utredas vilket stationsläge som bäst passar in.

Uppdrag om fördjupad översiktsplan för Väröbacka (ks-ärende 25 juni 2019)

Förslag till beslut

Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

1.ge samhällsutvecklingskontoret i uppdrag att ta fram en fördjupad översiktsplan för Väröbacka.

Beskrivning av ärendet

Väröbacka är en av kommunens serviceorter, där det ska planeras för en ny station på Västkustbanan samt en stor mängd nya bostäder.

Varbergs kommun, Trafikverket och Region Halland är överens om att påbörja planering för en ny station i Väröbacka, med inriktningen att trafikstart ska ske 2026.

För att möjliggöra för detta krävs olika typer av förberedande planering, där ett viktigt och inledande skede blir att utreda lämpligt stationsläge.

Trafikverket har under 2018 utrett vilka stationslägen som är lämpliga ur ett järnvägstekniskt perspektiv. Utredningen resulterade i två möjliga lägen, varav inget av dem är det utpekade läget i kommunens fördjupade översiktsplan för Norra kusten (antagen 2017).

Stationens läge i Väröbacka har stor betydelse för den fortsatta bebyggelseutvecklingen och för tillgängligheten till det övergripande transportnätet.

Den fördjupade översiktsplanen för Norra kusten är på en övergripande nivå och ger inte tillräcklig vägledning för nästa steg i planprocessen. Av flera anledningar finns det därför behov av att ta fram en ny fördjupad översiktsplan för Väröbacka, där ett första steg är att utreda lämpligt stationsläge.

Inga kommentarer: