< div id=”header ”>< / div>

lördag 18 maj 2019

Olkiluoto 3 startas 2020 och vindkraften byggs ut - förnybart elsystem i Sverige möjligt till 2040-talet !

I debatten när Ringhals 1 och 2 stängs pratas det om elbrist och import av smutsig kol och andra fossila bränslen från Tyskland men glömmer eller förnekar att Finland har ett kärnkraftverk på gång som brädar det mesta att producera el.

Den försenade elproduktionen siktar man på att börja i januari nästa år, över tio år senare än man planerat enligt den ursprungliga tidtabellen.


2019: Strålsäkerhetscentralen ger sitt utlåtande om driftstillståndet som statsrådet sedan ska fatta beslut om. Bränsle tillförs OL3.

2020: OL3 ska börja producera elektricitet till det riksomfattande elnätet.

2080: Nedmonteringen av OL3 inleds.

Källa: Strålsäkerhetscentralen, Yle

Samtidigt kommer vindkraften att byggas ut och ta större andel av el- och energiförsörjningen i Sverige. Planer är att öka kapaciteten rejält de närmaste fem åren.

Elnäten behöver också anpassas till nya förutsättningar och Energimyndigheten har en prognos om förnybart.

"Det är fullt möjligt att få ett fungerande 100 procent förnybart elsystem till 2040-talet. Men det kräver möjligheter för en fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten. Samtidigt behöver elanvändarna få möjlighet till flexibel användning utifrån elprisets upp- och nedgångar. Det är några av slutsatserna från Energimyndighetens analys av framtidens elsystem."

Inga kommentarer: