< div id=”header ”>< / div>

fredag 17 maj 2019

Sverige är indelade i fyra elområden och Ringhals 1 och 2 ska avvecklas enligt Ringhals styrelseordförande !

Sverige är uppdelade i fyra elområden . Svenska Kraftnät driver det svenska stamnätet och ser till att det råder balans mellan tillgång och efterfrågan på el. Gränserna mellan elområdena går där elnäten behöver byggas om för att kunna transportera mer el inom Sverige. Elområdena kan ha olika elpriser – områdespriser – vid olika tillfällen. Elpriserna kommer alltså att variera mellan områdena och vid olika tidpunkter. Beslutet om att införa elområden är en lösning i linje med EU:s strävan att skapa en gemensam europeisk elmarknad, som också ska ge ett starkare elnät.
Hur påverkas Sverige av elområden?Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan på el samt elnätens förmåga att transportera el inom Sverige. Högre elpriser i söder innebär att fler kraftverk kan byggas där, medan lägre elpriser i norr betyder att fler industrier kan byggas där. Dessutom blir det tydligt var Svenska Kraftnät behöver förstärka elnäten.

Energimyndighetens prognos:

Kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 är planerade att stängas ned under prognosåren. M och Kd vill genom politiska beslut stoppa nedläggningen vilket avfärdas av Ringhals styrelseordförande.

Den 28 maj ska näringsutskottet göra ett politiskt test som alltså går emot Ringhals egen planering. " Det vi begär nu det är att vi får en oberoende analys och underlag som visar på vilka åtgärder som behövs för att livstidsförlänga Ringhals 1 och 2. säger Ebba Busch-Thor"

Den beräkningen att stänga Ringhals 1 och 2 sträcker sig bakåt från 2015 då Ringhals fattade beslutet.

I sammanhanget rekommenderar jag att läsa bloggen Hans lilla gröna som tar upp aspekter på det här med att ta olika hänsyn till när beslut fattas och vad som ingår i avvägningen.

Inga kommentarer: