< div id=”header ”>< / div>

tisdag 28 maj 2019

Miljöpartiets framgång var mer liberal än grön !


Miljöpartiet tappar hälften - kallar det ändå seger står det i Expressen. I Sverige var väljarvågen blå – inte grön skriver Lena Mellin i Aftonbladet.

Om vi utgår från slutspurten folk började ändå förtidsrösta 8 maj så ger opinionsundersökningarna en indikation på vilka som var bäst på att spurta läs hur mycket enskilda avslöjanden av olika toppkandidater som kan ha påverkat väljarna.

Miljöpartiet låg bra till för två starka mandat de senaste två månaderna. Hela MP:s upplägg var att få in två ganska liberala kandidater som kan samarbeta pro-europeiskt i större utsträckning än den gamla MP-gruppen som var mer profilerade på specifika gröna frågor , en aning kritiska till vissa beslut och kanske inte alltid i harmoni med miljöpartiet i regeringen då de slapp kompromissa bort sig för att få igenom något annat.

Det är för tidigt att säga hur den gröna gruppen kommer att gestalta sig men den blir större och den svenska andelen miljöpartister blir det färre av. Hela gamla gänget försvinner även om Jakop Dalunde är den som ligger bäst till att få återta sin plats beroende på. 1) Brexit en segdragen process som kan ge MP ett mandat extra 2) OM Alice Bah-Kuhnke återvänder till Sverige och blir kvinnligt språkrör för Miljöpartiet. Hon har skaffat sig en väl förankrad position för att kunna bli det nu.

Vi vet inte hur länge Greta-vågen håller i sig det kommer en vardag då det ska fattas för många obekväma beslut för det andra har KD, M och SD fått förnyad styrka genom 3 mandats plus i EU-valet. Frågan är om det inte var en liberal framgång för Miljöpartiet snarare än en grön. Centern gick fram med ett mandat också.

Inga kommentarer: