< div id=”header ”>< / div>

måndag 1 april 2019

Vad hindrar att de som fyllt 63 år gått på försörjningstid under längre tid automatiskt inte ska erhålla en medborgarlön?


Jag har flera orsaker till dels en nödvändighet att införa medborgarlön eller basinkomst men också varför det finns finns bromsklossar på vägen dit.

Jag tänker här i denna del ta upp hinder, förväntningar och sånt som vållar troll i debatten.

1. PARTIERNA är låsta vid att bibehålla ett systembevarande system och bygger sin existens på AVDRAG, SUBVENTIONER och BIDRAG. Ett system som ska bidra till ARBETSLINJEN, TILLVÄXT och göra folket BEROENDE av de politiska partiernas LÖFTEN.

2. FÖRVÄNTNINGAR bygger på att medborgarlön och basinkomst ska genomföras utan omställning och kostnader dvs utan komplikationer för ett genomförande. Dessutom att det ska omfattas "alla" för att få politiskt gehör även hos dem som egentligen inte är i behov av det.

3. HINDER är att alla byråkrater som lever på att ADMINISTRERA krånliga regelsystem och som gör allt vad som står i sin makt att vidmakthålla det.

ENKEL MODELL att genomföra men som förhindras av dagens politiker:

Om jag vill genomföra att den som fyllt 63 år till 65 år automatiskt ska ha en medborgarlön/basinkomst fram till pension så säger dagens politiker samlat: Vi behöver jobba längre. Vi behöver ta ut pensionen senare för dagens pensionärer är friskare och folk lever längre. Dvs att den samlade mängden som går till arbetsbefriade är för stor.

Då svarar jag. Okey men de som gått på försörjningsstöd under 5 år har kontrollerats i vått och torrt men ändå inte uppburit självförsörjning. Dessutom straffas inkomster för socialbidraget minskar med lika mycket. Varför inte införa en regel att de som uppnått 63 år får medborgarlön/basinkomst för sannolikheten att få ut dem i arbete är obefintlig?

De som är FÖR medborgarlön/basinkomst kanske inte vill gå med på denna reform då det handlar om avundsjuka. Ska de ha så vill vi också ha. Eller att modellen är för begränsad och GYNNAR en liten liten grupp som egentligen är mest undanskuffad. Eller har någon SAMBO/SÄRBO som är stenrik och kan betala svart för vissa tjänster.

Vad jag tycker i sammanhanget är att det borde utredas MÅNGA OLIKA MODELLER inte bara mitt exempel om den politiska viljan hade funnits än lappa laga-modeller. Bäst möjlighet att föreslå medborgarlön/basinkomst har idépartier som inte knutit upp sig i systembevarandet.

Jag ser stora möjligheter i digitaliseringen som förnyar inte bara Försökringskassan, Arbetsförmedlingen och inom Sjukvården utan också inom Socialtjänsten om viljan finns och inte motrsträiga fackliga organisationer stretar emot.

Vad finns det för VINST att äldre män och kvinnor begåvas med försörjningstöd under åldrar där de inte äger rätt att kunna studera för att få kompetens att ta sig in på arbetsmarknaden. Där olika krämpor sätter in och gör yngre attraktivare. Där gammal kunskap inte gäller tidigare utbildningar blir inaktuella. Där man rotat sig på en ort och har svårt att ställa om genom flytt?

Inga kommentarer: