< div id=”header ”>< / div>

söndag 10 februari 2019

Nej tack till nya kärnkraftsverk i Varberg !



Ska vi bygga kärnkraftverk för att klara klimatet?

Om nu Sverige har störst möjlighet att producera förnybar el så var det en tid då vi hade vattenkraften som baskraft. Men vi behöver komma ifrån det fossilanvändande transportberoendet.

Då förs el fram som en lösning att byta ut bränslet på vägarna. Det hjälper inte om vi inte kan köra medel utomlands eller om bilar som kommer hit inte går på just el.

Klimatfrågan måste lösas internationellt och inte bara nationellt
. Satsning på järnväg är bra och just nu bygger vi i Varberg en järnvägstunnel för 3 miljarder med syfte att öka kapaciteten på just järnvägen.

I kommunen finns också fyra kärnkraftverk Ringhals varav två kommer att avvecklas 2019 och 2020. Ska Varberg då fortsätta att bygga kärnkraftverk här?

Jag förutsätter att de två kärnkraftverk som ska stängas gör det då hela inriktningen pågår att de ska göra det. Möjlighet finns att bygga nytt men intresset är minimalt från Vattenfall just nu att göra det.

Elpriserna kommer att vara fortsatt höga inte minst när Ringhals 1 och Ringhals 2 stängs av.

Som jag ser det finns en stor potential att effektivisera elnätet göra det finmaskigare att få in vind och sol i systemet och det arbetet måste fortsätta.

Allt som byggs nytt måste vara energi-och klimatanpassat i bebyggelse och de fordon som går enligt bonus/malussystemet bygga på att att miljö-och klimatfordomn gynnas framför de som släpper ut och försämrar miljön och bidrar till ökade klimattemperaturer.

Några nya kärnkraftverk ser jag inte aktuella och varför skulle de läggas i Varberg i så fall? Varberg har redan ett "nettoöverskott" i kärnkraftverk som kommer att fortsätta producera kärnkraftsel och det får räcka med det tycker jag. Jag tror vi klarar det om det nu skulle bli fler elbilar på vägarna här.

Inga kommentarer: