< div id=”header ”>< / div>

fredag 11 januari 2019

Vilken regering som än kommer att bildas får det inte lätt !En uppgörelse mellan S, C, L och MP skulle skapa ett ramstarkt konservativt block i svensk politik.

Att M-Kd fick igenom sin budget med hjälp av SD kan lätt åtgärdas med hjälp av en åtgärdsbudget till våren. Det enda som inte går att ändra på är inkomstskalorna för jobbskatteavdragen.

Det finns två skäl att fgöra enb uppgörelse över blockgränsen: 1) heter att undvika extraval 2) att förhindra att SD får inflytande.

Frågan är vart V tar vägen men de lär stå närmare en blocköverskridande regering än en konservativ regering.

Vad det innebär för enskilda partier återstår att se: Det finns exempel på att mindre partier kan utöva ett enormt inflytande trots sin storlek. Det finns också exempel på att partier trots sin storlek inte får det inflytande de kräver trots sin storlek.

När detta skrivs är inget klart än vilken statsminister landet får eller om det blir en fjärde omröstning. En uppgörelse mellan partierna idag säger inget om hur läget kommer att vara om ett år. Men att harva i över tre månader efter valet och inte komma fram till en regering är ett uruselt betyg.

Inga kommentarer: