< div id=”header ”>< / div>

söndag 28 oktober 2018

#GrönOMstart på facebook försöker hålla den gröna diskussionen levande när inte MP klarar det!



11 augusti förra året (2017) skrev jag om #grönomstart vilken roll den tänker ha i valrörelsen.

Mycket riktigt gick det åt helvete för Miljöpartiet i valet och det är inte grönomstarts fel. De lyckades inte alls att ändra på någon mainstreamlinje men tyckte naturligtvis det var bra att Miljöpartiet körde sin KLIMAT NU -linje stenhårt.

Grön OMstart har alltmer marginaliserats i sin roll att kunna påverka Miljöpartiet. Många är faktiskt inte med i MP utan håller sig utanför men det pågår en het diskussion om språkrör och vändningen i Stockholm där MP bytte sida.

För att kunna påverka ett parti ska man helst vara med i cet annars blir det bara löst tyckande. Jag har förespråkat länge att de som tycker annorlunda bör bilda ett mer djupgrönt parti dör fundisarna kan samlas. I annat fall finns det tillräckligt med partier att gå med i och driva sina frågor där.

Skulle tro att många i GrönOmstart mer hör hemma i V eller F! med tanke på deras åsikter än MP. Miljöpartiet bildades som ett blockobundet parti som ska kunna påverka det röda respektive blå blocket att föra en grönare politik,

I början var Miljöpartiet mer systemkritiskt, mot konsumtionssamhället, ville lägga ner kärnkraften, mot bilismen, mer för självförsörjning och för lokalsamhället men det har luckrats upp. PÅ det sociala området medborgarlön (basinkomst) som helt tagits bort i diskussionen. Det är mer invandring och Pridefrågor som är intressanta för NYA MP som blivit mer åt det liberala hållet.

De som håller "gröna" lågan levande för en GrönOMstart är oftast Carl Schlyter och Birger Schlaug som haft centrala positioner inom MP men numera betraktas som marginella.

Tillväxtfrågan diskuteras knappt alls idag. Det är oftast i välfärdsländer med medveten medelklass gröna partier tycks gå bäst. Hos akademiker, boende i storstad, yngre kvinnor i karriären, människor ständigt på språng.

Som opiinionsbildare fungerar INTE GrönOMstart alls då det är en SLUTEN grupp. För att kunna nå ut måste det ske ÖPPET. Men skulle GrönOMstart på allvar börja att påverka måste de bort från MP-diskussionen. Det är MP själva som äger den inte GrönOMstart.

För övrigt vill jag rekommendera två gröna tidningar som är värda att prenumerera på: Tidningen Syre och Miljömagasinet som tar upp aktuella gröna frågor.

Inga kommentarer: