< div id=”header ”>< / div>

söndag 21 oktober 2018

Avsteg från förstudie ny bad- och simanläggning Varberg



Avsteg från förstudie ny bad- och simanläggning Varberg

Förslag till beslut kultur och fritidsnämnden

1. Arbetsutskottet föreslår nämnden besluta godkänna ”Rapport – förändrad budget för ny bad- och simanläggning Håsten” inklusive föreslagna avsteg från beslutad förstudie samt övriga förslag till kostnadsbesparingar.
2. Arbetsutskottet föreslår nämnden föreslå kommunfullmäktige besluta
utöka investeringsramen för projektet 34008 Bad- och simanläggning Håsten med 84 000 tkr till totalt 451 500 tkr, utifrån kultur- och fritidsnämndens rapport om förändrad budget för ny bad- och simanläggning Håsten.

Avsteg från förstudie

Under upphandlingsprocessen framkom att kostnadsläget var betydligt högre än de erfarenhetssiffror som angivits i förstudien. Detta föranledde dialog om utformning och innehåll mellan nämnd och verksamhet inom kultur och fritid. Fokus i detta arbete var att skapa en attraktiv, funktionell, hållbar och framtidsförberedd anläggning. Detta arbete innebar följande avsteg mot förstudien som förankrats i presidiemöten i maj och juni 2018 (presidier för
SER, KFN och KS):

• Relaxavdelning med separat omklädning utgår.
• Multibassäng 25 m x 8 m delas i två mindre bassänger med måtten 10 m x 7 m och
16,6 m x 8 m.
• Servering byggs för drift i intern regi.
• Gymlokaler placeras delvis i befintlig ishall samt i ny simhallsbyggnad (ishallsdelen vån 2 var planerad för administrativa ytor i förstudien)
• Hela bottenplattan rivs.
• Minskning av totalytan om 10 720 kvm med ca 1 200 kvm.

Bedömning möjliga kostnadsbesparingar kultur och fritid

Avsteg ifrån förstudien görs i enlighet med förslag ifrån presidieöverläggningar våren 2018 avseende relaxavdelning, servering, gymlokaler, bottenplatta oh totalyta.

Kultur- och fritidsförvaltningen bedömer att ytterligare vissa besparingar kan göras som får mindre konsekvenser. Bedömningen görs att de politiska prioriteringar som tidigare angivits
ändå kan tillgodoses.

• Borttagande av bom i kortända av 50-metersbassäng konsekvenser för verksamheten: flexibiliteten minskar något för nyttjande av bassängen men verksamheten i stort påverkas inte nämnvärt.
• Sammanslagning av vattenrening för en multibassäng och familjebad: konsekvenser för verksamheten: samma temperatur i båda bassängerna. Viss ökad driftskostnad kan uppstå, i nuläget svårt att uppskatta hur mycket.
• Fasadbeklädnad (målad fasad) konsekvenser för verksamheten: bedöms inte ha direkta konsekvenser för verksamheten.

Men det är viktigt att området runt ny anläggning utformas på ett sådant
sätt att anläggningen är inbjudande och välkomnande

Ny investeringsram

Totalt investeringsutrymme efter möjliga avsteg och besparingar bedöms vara 451 504 Mnkr.

Inga kommentarer: