< div id=”header ”>< / div>

söndag 21 oktober 2018

Miljöpartiet i Varberg vill att det satsas mer på kulturen !



Ur det lokala handlingsprogram Miljöpartiet i Varberg

Kultur och fritid är viktiga delar i ett samhälle som främjar utveckling, kreativitet och välmående bland medborgare. Som en del i att bli Västkustens Kreativa Mittpunkt är kultur och fritid ett viktigt inslag. Detta både för att utveckla kommunen för medborgarna samt för att öka attraktionen för besöksnäringen. Det är också viktigt att kulturen verkar i hela kommunen och vi vill därmed göra en satsning för kultur på landsbygden.

Det är bra för både kropp och själ att röra på sig och därför är möjligheten att kunna idrotta viktig. Hälsa och välmående får inte bli en klassfråga utan alla ska ha möjlighet att testa på olika fritidsaktiviteter. Idrottsföreningar är en fantastisk resurs för barn, unga och äldre från olika bakgrund och kulturer. Idrott förenar.

Miljöpartiet vill

•Att kultur ska vara tillgängligt och finnas på landsbygden
•Att det ska bli mer resurser till kulturskolan för att minska långa köer till kurser med eftertraktade instrument
•Införa en fritidsbank där möjlighet ges att låna material till olika sporter/fritidsaktiviteter
•Att det ska finnas fler lokaler för kulturella ändamål, till exempel för ateljéer och replokaler
•Tillföra resurser till Idrottsrådet

Motion: Fler lokaler för kulturella ändamål!

För att uppfylla Varbergs Kreativa Mittpunkt 2025 behövs utrymme för kreativitet och kultur. Vi behöver möjliggöra för kulturell kreativitet inom konst likväl som inom musik. Varberg har många kreativa medborgare inom flera olika område, detta ser vi gång på gång genom konstutställningar, eget företagande, event, föreställningar inom musik och teater med mera. Vissa kan däremot behöva hjälp från kommunens sida med att möjliggöra en vidare utveckling av sin kreativitet och kulturella arbete genom att ha någonstans att verka och arbeta. Det behövs lokaler som kan användas till bland annat replokal eller ateljéer, och dessa ska helst vara så tillgängliga och överkomliga som möjligt.

Miljöpartiet de Gröna i Varberg vill:

•Att Varbergs kommun ska se över behovet av fler lokaler till kulturella ändamål.

•Ordna fler lokaler till kulturella ändamål och marknadsför dem.

Motion: Kultur för alla

Kultur i alla dess olika former och uttryck är viktigt för att nå en balans mellan stad och land. Genom kulturen testas gränser, nya erfarenheter görs och självförtroende byggs.

Ett rikt kulturliv i bygden innebär att invånarna har en bas att bygga andra aktiviteter på. I de flesta fall är det civilsamhället som står bakom kulturarrangemang på landsbygden. Eftersom ideella krafter har en sådan central position är det viktigt att de får det stöd som behövs.

För Sveriges landsbygder kan kultur vara ett medel att motverka den urbana normen och den kan vara ett verktyg för såväl inflyttning som demokratiutveckling. Kultur är en samhällsbyggande kraft som bör ha en framträdande plats i politisk planering.

Miljöpartiet de gröna i Varberg vill:

•Att kommunen gör en långsiktig kulturstrategi där även landsbygden finns med

Motion: Mer resurser till Kulturskolan

Kulturskolan i Varberg har ett stort utbud och erbjuder aktiviteter inom dans, musik, bild och form, drama m.m. för barn och ungdomar. Detta är en viktig verksamhet av flera anledningar. Varbergs kommun ska främja kreativitet och kultur och det är viktigt med aktiviteter för barn och unga likväl inom kultur som inom idrott. Men många ämnen och bland annat instrument är det långa köer till.

För att bland annat minska köerna men också för att ytterligare främja det viktiga kulturarbetet med kommunens barn och unga vill Miljöpartiet att Kulturskolan ska få mer resurser.

Miljöpartiet de Gröna i Varberg vill:

•att Kulturskolan ska få mer resurser till för att bland annat korta köerna till instrument och andra kulturella ämnen.

Inga kommentarer: