< div id=”header ”>< / div>

onsdag 1 augusti 2018

Sverige är inget föredöme för vare sig Overshoot Day eller för att öka självförsörjningen inom svenskt jordbruk !



Att välja ut ämnen att blogga om och få en linje i det kan ibland vara svårt. Har ibland funderat på att dela upp ämnen i olika bloggar för att få en tråd i det hela men väljer att ha det i den etablerade bloggen.

Ämnen för dagen är Overshoot Day att jordens befolkning förbrukat hela årets resurser. Resten av 2018 lever på vi på lånade resurser. Det uppmärksammas av Supermiljöbloggen och Birger Schlaug.

"Overshoot Day beräknas utifrån fyra faktorer:

• hur mycket vi konsumerar
• hur effektivt produkterna tillverkas
• befolkningsstorlek
• hur mycket resurser naturen kan återskapa

Citat från Birger Schlaug

"Så tro inte på vare sig blåa, röda eller gröna politiker som gör retoriska finter eller låtsas att vi ligger i framkant. Hur man nu har mage att påstå något sådant när det skulle krävas 4,2 jordklot om alla konsumerade och levde som oss i Sverige"

Ett annat ämne som berör är jordbruket som drabbats hårt av torkan men ännu värre av den långtgående nedmonteringen av jordbruksnäringen oavsett regering som skett lång tid tillbaka där vi bara till häften uppfyller villkotren att vårt jordbruk är självförsörjande vid ev långvariga kriser.

Det parti centern som en gång kallades bondeförbundet alltså Centerpartiet har blivit något slags nyliberalt Stureplan som i mångt och mycket kapat sina rötter för att få nya typer av urbana väljare.

Cornucopia
tar upp det alldeles otillräckliga stöd som ska rädda jordbruket. Det skjuter helt enkelt på att många avstår satsningar eller helt enkelt tvingas lägga ner.

Även den förnyelse som behövs för en radikal omställning ur andra aspekter. Det behövs helt enkelt en jordbruksreform där vi behöver fler som ägnar sig åt gröna näringar inte mindre. Därigenom ger vi också den skjuts för landsbygd och glesbygd att fler kan bo kvar eller bosätta sig där. Vi behöver helt enkelt en återvandring från de större städerna ut på landet.

Citat Cornucopia

"Det är tydligt att regeringen dels inte vet vad de sysslar med, inte kan räkna, och bara ägnar sig åt populism för att köpa sig röster innan valet. Efter valet kommer konkurserna och nedläggningarna hos bönderna stå som uteblivet regn i backen."

Inga kommentarer: