< div id=”header ”>< / div>

onsdag 1 augusti 2018

Min bedömning om ärendet Agape som kommer upp i kommunfullmäktige i Varberg den 7 augusti



Fördelning av medel eller inte till föreningen Agape i Varberg som ifrågasätts om de uppfyller kriterier med syfte att stötta ensamkommande ungdomar med stöd av gymnasielagen kommer upp som extra ärende i kommunfullmäktige den 7 augusti.

Handlingar har skickats ut och jag kan lugnt säga att det är ett mycket svårgenomträngligt material som fullmäktigeledamöterna har att ta ställning till.

Vissa partier gjorde det väldigt enkelt under kf-ärendet i juni och ville gå till beslut medan andra förstod att ärendet var mer komplicerat än så och gick på återremiss. Det räckte då med att en tredjedel dvs 21 ledamöter gick på detta för att ärendet kunde återförvisas.

De partier jag vill lyfta som tog sitt ansvar var Moderaterna, Sverigedemokraterna och hälften av Liberalerna. Det är deras förtjänst att kf får ett berett ärende byggda på sakliga fakta än det hafsverk som presenterades i juni.

I sak är det för tidigt för mig att säga vad jag själv står då det är upp till partierna att lägga yrkande i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige 7 juni. Kommunstyrelsen har möte på förmiddagen och kommunfullmäktige samma kväll alltså väldigt kort mellanrum mellan ett ks-möte och ett kf-möte där partigrupperna inte hinner ha den tid som behövs för att sätta sig in i ärendet.

Enligt min egen privata bedömning uppfyller inte föreningen Agape de krav som kan ställas i normalfallet på en förening som bör erhålla bidrag för att bedriva viss verksamhet. Det är ett tillfälligt stöd som förväntas och det finns ingen långsiktighet för vad som händer efter årsskiftet.

Frågan är vad som ligger under statens respektive kommunens ansvar och hur detta är tänkt att handläggas. Enligt min egen bedömning är det upp till socialnämnden att handha detta och gör bedömningen att varje fall måste bedömas individuellt utefter behovsprövning.

Oklarheter i gymnasielagen som är under domstolsprövning komplicerar ytterligare detta ärende folket gör varje fall väldig svårbedömt. Om kommunfullmäktige ska betala ut viss stöd ändå får detta motiveras väldigt tydligt i annat fall riskeras kommunfullmäktige att få beslutet överklagat och att inhibition begärs av kommunfullmäktige fattat beslut.

Inga kommentarer: