< div id=”header ”>< / div>

tisdag 10 juli 2018

Sverige behöver ett nytt grönt parti - Miljöpartiet är passé !



Läser Birger Schlaugs blogg om gröna frontfigurer.

Miljöpartiet går med all säkerhet mot ett förlustval. Den väg Miljöpartiet går är mot fortsatt samarbete med Socialdemokraterna som även de går mot ett förlustval. S + MP lever i symbios hur olika de än är från grunden.

Redan efter valet 1994 startades inriktning att ingå i vänster-högerskalan och ett allvarligt närmande gjordes mot S som den gången var ett mycket större parti. Alliansen hade inte ens bildats vid den tiden.

Valet 1994 var ett framgågsval för såväl Vänsterpartiet, Socialdemokraterna som leddes av Ingvar Carlsson och för Miljöpartiet. Förutsättningar fanns för ett närmande men det betydde att MP mer anammade vänster-högerskalan och tog ställning mer vänsterut.

Ur Birgers blogg

" Ska partiet åter kunna kräva att värdlandavtalet med Nato rivs upp, att effektskatten på kärnkraft återinförs, att normalarbetstiden sänks, att medborgarlön utreds, att CETA-avtalet är finemang, att krigsretoriken upphör krävs andra än de som applåderat värdlandavtal och hyllat att effektskatten togs bort, kritiserat 30-timmarsveckan och hävdat att medborgarlön är ointressant - och som sur grädde på det beska moset dessutom tigit när Löfvens försvarsminister bjuder in USA att genomföra militärövningar på svensk mark. Och som enda gröna i Europa tagit ställning för CETA-avtalet"

Finns förutsättningar med MP i nuvarande blockpolitik?

Av allt att döma kommer inget av de traditionella blocken att vinna valet. I det rödgröna lägret kommer bara Vänstern att möjligvis nå framgångar och F! misslycka med att komma in i riksdagen. I alliansen är det bara centern att med säkerhet att nå en valframgång. Det enda som är säkert är att Sverigedemokraterna som står utanför blocken kommer att göra det.

Med Miljöpartiet fast i blockpolitiken blir man det minsta i ett rödgrönt alternativ och mindre än centern i ett alliansalternativ. Inget av detta är särskilt bra för ett parti som en gång kritiserade blockpolitiken och förkastade vänster/högertänkandet som en framtida strategi.

Nu försöker Miljöpartiet klamra sig fast som en del i någon slags regering efter valet om de ens blir kvar i riksdagen. Helt klart är att det kommer att göras förluster runt om i landet och frågan är hur grönt är egentligen miljöpartiet?

Vart går de som lämnar Miljöpartiet?

Många gröna fundisar har redan lämnat MP. Grön Ungdom som är rekryteringsskolan för nya yngre miljöpartister har fått en nedtonad roll. Ungdomsförbunden låter allt mer lika och GU har lämnat rollen som det enda ungdomsförbundet som INTE kritiserar moderpartiet.

Nya drar sig till att söka till Miljöpartiet som fastnat i en organisation mec inbördes beundran som inte har tid med studiecirklar om grön ideologi, som saknar demokratiskt uppbyggande och som gjort om stadgar för en ombudsorganisation istället för en medlemsorganisation.

Förmodligen är det mer givande att tillhöra en aktivt arbetande förening av något slag än att gå in i MP:s aktiva politik där det finns ett pyramidtänkande. Några är heltidspolitiker som samlar uppdrag, andra är stödpolitiker till dessa medan de som har enstaka uppdrag eller inga uppdrag alls lämnas utanför.

Hur skapa ett nytt grönt part?

Förmodligen krävs det en markerad valförlust för att ett nytt grönt parti ska lyckas. Det finns fortfarande de som tror sig rädda Miljöpartiet och Per Gahrton partiets grundare har lovat ännu hårdare förhandlingar efter valet. Vem tror på det när Löfven enkelt köpte över MP med sex mi misterposter med ett svagare miljöparti?

Embryot kommer att finnas på de lokala nivåerna det som en gång skapade miljöpartiet. Bland de partilösa som inte fullmatade med uppdrag. De som kan göra en analys efter valet om det finns en grogrund av ett bildande av ett helt nytt grönt parti eller om de ska gå in och kriga med det existerande.

Ett miljöparti som inte längre kan kallas grönt och som väljer språkrör efter vem som kan le längst i tv-rutan och som lika gärna kunde tillhöra vilket annat parti som helst.

Inga kommentarer: