< div id=”header ”>< / div>

torsdag 12 juli 2018

När jag var 15 år gick jag på Kom Vux idag söker vuxna ensamkommande in på ungdomsgymnasiet !


Gymnasielagen ställer till det för asylsökande ungdomar som vill studera men inte kommer in på det de sökt.

Själv var jag 15 år hade gått ut folkskolan sökte in på 9 G (gymnasieförbredande) och hamnade på Kom Vux på PS (gymnasiet) en gång i tiden. Min klass bestod av åldrarna 15-52 och var blanda från Varberg och Falkenberg.

Självklart hade jag en identitet och självklart var jag född svensk och svensk medborgare med allt det innebär. Gymnasielagen är en härva som numera dra i domsolar och under tiden söker ungdomar in på gymnasiet. I Varberg gäller att är du över en viss ålder så är det vuxenutbildningen som gäller och många av de ensamkommande har passerat den gränsen.

Gymnasieutbildning är idag en förutsättning för att få jobb och på min tid var det inga svårigheter som man säger gå direkt från skolan och ut på en arbetsplats. I sammanhanget kan jag säga att jag hoppade av som fentonåring 9 G efter halva terminen. Jag kände mig helt enkelt inte hemma i en "vuxenklass". Det blev att gå lite arbetslös, ta olika ströjobb, prövade på några anställningar innan jag fastnade på cykelfabriken Monark där jag arbetade i 14 år.

Idag finns det två slags politiker som jag inte anser är bra för samhället som dt ser ut idag. Det är de som har de enkla lösningarna och de som gör det komplicerat. Ska ett samhälle fungera måste det finnas samma rättigheter och skyldigheter inga avsteg från början att nånting gäller en grupp medan andra regler gäller en annan grupp. Det kallas rättsäkerhet, ordning och reda och det blir lättare att komma överens om vi går efter samma mallar.

Sedan vad gäller vuxenutbildning som har en under åldersgräns på 20 år kan jag tycka det är märkligt. Gränsen borde möjligtvis vara 18 år och yngre i vuxenutbildning skulle jag inte vilja rekommendera det är fall som måste behandlas specifikt individuellt. Vad gäller gymnasielagen är det en stor härva av godtycklighet och rättsäkerhet och det kommer att bli intressant att se ett prejudikat innan jag kommenterar den ytterligare från en migrationsdomstol.

Gymnasielagen är en hafslag som baxades igenom för att plocka politiska poäng och att komma körande med humanistiska hattar då är rena flummet. Ska det gälla undervisningen i skolan också. Bara du är närvarande så blir du godkänd.

Inga kommentarer: