< div id=”header ”>< / div>

söndag 1 juli 2018

Jag granskar partier i Varberg - idag om sextimmarsdag med bibehållen lön och privatisering av äldreboende och hemtjänst !



Ifall det blir rödgrön majoritet i Varberg hur ser möjligheterna ut då med kortad arbetstid? Så här svarar partierna.

Mycket bra förslag säger Vänsterpartiet som motionerat om saken "Vi vill införa det på några avdelningar för att kunna påvisa kvaliteter med en kortare arbetsdag. Vi är övertygade om att det spiller över positivt på sjukfrånvaron, trivsel och arbetsmiljön."

Ganska bra förslag anser Miljöpartiet som hellre samarbetar med sina motståndare än rödgrönt och får svårt att genomföra detta där. "Förkortad arbetstid är något vi ställer oss positiva till om det ekonomiskt är möjligt. För minskade sjukskrivningar och för ett mer rikt liv, mer tid till familj och fritidsaktiviteter. Möjligheten att styra sin sysselsättningsgrad själv mellan heltid och deltid är viktigare. Dessutom skulle arbetstidsförkortning där lönen reduceras vara en bättre lösning för klimatet enligt forskare på Chalmers."

Det avgörande partiet i frågan blir då S som i sina budgetar avsatt mer medel för att öka personaltätheten. Frivillig deltid innebär inte sex timmarsdag med bibehållen lön.

Ganska dåligt förslag anser Socialdemokraterna "Personalen inom äldreomsorgen i Varberg har en tuff situation och en svår arbetsmiljö. Detta beror i första hand på att det är för lite personal. Därför vill vi satsa kraftigt på fler personal i äldreomsorgen. Samtidigt vill vi fortsätta att jobba för att all personal som vill, verkligen skall få jobba heltid och de som vill får möjlighet att jobba deltid. Men deltidsjobbet skall vara frivilligt och inte bero på att arbetsgivaren inte erbjuder heltid eller på att man helt enkelt inte orkar jobba heltid på grund av arbetsmiljön"

Äldreboenden och hemtjänst ska i större utsträckning drivas i privat regi?


Mycket bra förslag anser Moderaterna och Centerpartiet som också svarar "I Varberg bedrivs flera äldreboenden och en stor del av hemtjänsten av privata företag. Detta är vi mycket positiva till eftersom det ger de äldre valfrihet."

Ganska bra förslag säger Liberalerna och Kristdemokraterna som dessutom svarar "Det viktigaste är att det finns en mångfald av aktörer att välja mellan, både privata, ideella och offentliga och att de är av god kvalitet. Samma villkor och förutsättningar ska finnas för alla aktörer."
Sverigedemokraterna"Det viktiga är att kravställningen på privata vårdföretag är advekat nog för att förhindra oegentligheter."

Sett till förväntad majoritet så har här inte MP någon vågmästarroll då SD antagligen kommer att avgöra frågan till alliansens fördel.

Ganska dåligt förslag tycker Miljöpartiet "Vi har inget emot att hemtjänst och äldreboenden drivs i privat regi men ser inte behov av att öka andelen privata. Det viktiga är att kunna erbjuda det brukarna söker och det ska ske både i kommunal och privat regi."
SPI Välfärden står för samma sak

Mycket dåligt förslag tycker Socialdemokraterna "Vård och omsorg skall i första hand drivas av kommunerna. Mindre företag som återinvesterar i sina företag är okej, men stora vinstuttag i välfärden skall förbjudas.
Vänsterpartiet "Kommunal verksamhet är genomgående bäst, vi använder skattepengarna klokast - det är avgörande för oss."

Inga kommentarer: