< div id=”header ”>< / div>

tisdag 22 maj 2018

Miljöpartiet från alternativparti till toppstyrt parti som styrs från Stockholm !



Birger Schlaug skriver hur Miljöpartiet förändrats inte bara som parti utan också i språkbruket.

Miljöpartiet bildades en gång ur Alternativrörelser dvs miljö- freds. kvinno- och folk som ville leva annorlunda. det var sprunget ur lokala miljöpartier som inte hade någon riksidentitet och man var noga att med att det stod utanför vänster/högerskalan och ville införa en helt ny (grön)dimension som dominerande för dess ställningstagande.

För att vara sprunget från gräsrotsaktiva och lokala partier med en otydlig ledningsstruktur har Miljöpartiet nu lyckats bli tvärtom. Det riksdagsparti som har den svagaste basorganisationen.

Jo väldigt skickliga ordvrängare, folk som kan prata och med CV så det smäller om det hur duktiga och kunniga de är.

Lokalt har det varit en politisk debatt vid vår gymnasieskola Peder Skrivare för förstagångsväljare. Miljöpartiet hade dagen till ära skickat hit sitt Gröna ungrör från Stockholm Hanna Lidström vilket inte var speciellt representativt då de andra företrädarna var mer närproducerade från Halland.

Jag själv var yngre från början aldrig med i Grön Ungdom men dög som skolinformatör och med i debatter för Miljöpartiet fram till 1994. Sedan krävdes det yngre upplagor för att gå ut i skolorna och kunna vara med i debatter.

Som väljare vill jag inte bara känna dem jag röstar och veta vad de står utan också att de helst kommer från samma ort eller iaf inte allt för långt ifrån. Miljöpartiet är i den meningen dåligt på att förankra lokalt även om de är bättre att förankra sig själva i de styren där de sitter på olika nivåer.

Grääsrotsaktivism finns inte på kartan i dagens miljöpari. Då handlar det möjligen om att vara överens vem som som ska vara ombud på distriktsstämman eller åka på kongressen inte att att delta i någon formell aktion.

Om jag inte har något uppdrag inom MP är jag formellt totalt ointressant. Eftersom jag kommer att bli av med uppdragen jag har som ersättare i kommunfullmäktige och som ordinarie i kultur- och fritidsnämnden samt inte står på någon MP-lista är frågan vad har jag i MP att göra egentligen?

Inga kommentarer: