< div id=”header ”>< / div>

måndag 28 maj 2018

Klimatutsläppen en gemensam angelägenhet där flygskatten inte ingår i klimatmålen !



Klimatlagen sätter käppar i hjulet för M:s politik står det i Dagens Industri.

Att riva upp reformer som försvårar klimatmålen blir då ganska jobbigt. således är den regering som kommer ganska bunden av detta beslut som klimatlagen föreskriver.Lagen är nämligen kopplad till målet att Sverige till 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och att utsläppen från transportsektorn ska ned med hela 70 procent till 2030, alltså på bara drygt tio år.

"Och enligt det nya klimatpolitiska ramverket, som det heter, ska alla regeringens reformer och budgetar man lägger fram prövas utifrån hur klimatet påverkas och hur man närmar sig målet"

Vad gäller flygskatten har den av någon anledning lagts utanför klimatlagen och jag har hävdat att det är för att kompensera de subventioner som idag redan utgår för att rädda mindre flygplatser och har inget med klimatet att göra.

"Ytterligare en miljöskatt som allianspartierna vill riva upp är flygskatten. Och eftersom den inte är en del av klimatmålet och istället ingår i EU:s handel med utsläppsrätter finns det inga hinder i klimatlagen"

Ytterligare en faktor är vad Sverige förbundit sig i EU som utsläppsmål. EU är väl bra tycker alla partier utom möjligtvis SD men det är en annan sak.

"EU-parlamentet har röstat igenom bindande utsläppsmål för medlemsländerna som en del av EU:s åtagande under Parisavtalet. Medan Sverige hör till dem som ska sänka sina utsläpp mest behöver andra länder som Bulgarien och Polen minska sina utsläpp mycket lite eller inte alls."´

Riktningen är alltså solklar ingen regering kommer undan klimatmålen för utsläpp av fossilbart frågan är takten i genomförandet och skillnaden mellan olika länder är större än vad olika partier lär tycka i Sverige. Sverige tillhör redan i eliten vad gäller genomförandet av en radikal politik för att få ner växthusgaser och utsläpp. Frågan är om inte ett direkt bistånd via EU till eftersläpande länder blir nödvändigt annars lär skillnaderna mellan olika länder bli alltför stora.

Inga kommentarer: