< div id=”header ”>< / div>

lördag 13 januari 2018

Johanna Palmelid (SD) vill ha stopp för ytterligare migranter till Varbergs kommun !


Varbergs ohållbara bostadslösning för nyanlända lär tydligen bli baracker.

Jag själv har en hemlös granne just nu som stått 9 år i Varbergs Bostads AB:s kö och på plats 62 enligt senaste uppgift. Han bor i samma tillfälliga boende som jag bott själv i 10 år på Åkaren. Han har dessvärre skulder men ska vara skuldfri i maj 2018 och således vara på grön kvist.

Dessvärre har politikerna i Varbergs kommunfullmäktige SAMTLIGA PARTIER tyckt att den som haft skulder ska ha sex månaders karens för eget kontrakt hos Varbergs Bostad AB.

138 nyanlända har tvångsförvisats till Varberg som måste ha ett boende någonstans. Kommunen har i det längsta försökt undvika baracklösningen men nu är vi här. Det finns ju nyanlända sedan tidigare år också och de blir ju svenskar när etableringsersättningen tar slut och ska då klara sig själva.

Själv är jag på väg till en ersättningslägenhet den 1 februari i ett annat kcvarter då #Åkaren ska renoveras. Nu återstår 12 stycken i huset på Åkaren som ska ut någonstans oklart var som inte är uppsagda.

En som reagerat på de orimliga förhållande som råder på bostadsmarknaden är Johanna Palmelid (SD) som också sitter i socialnämnden. Ovan är FAKTA och jag publiceras oavkortat hennes insändare här och hoppas hon får svar då frågan är viktig.

En sak frågar jag mig när nyanlända ta emot? Är det inkludering och integration när nyanlända placeras i baracker och varför har de inte lyckats hitta ersättningslägenheter till de 12 som återstår på Åkaren när vetskap om att huset borde renoveras fanns redan för ett år sedan?

Johanna Palmelids insändare i Hallands Nyheter 13 januari

Debatt. I rapport efter rapport fastställs en stor bostadsbrist i Varbergs kommun. 2016 hade Varbergs bostad 55 tusen bostadssökande registrerade, många av dessa ungdomar, ensamstående och äldre som inte har råd att köpa egen bostad i kommunen för cirka 35 000 kronor per kvadratmeter.

Varbergs kommun har nu en av Sveriges längsta bostadsköer med en väntetid på cirka 10 år. Trots detta fortsätter de styrande ge migranter förtur i bostadskön. Undanträngningseffekten blir uppenbar när migranter ges förtur till de få lediga bostäder som finns. Antalet unga som inte har möjlighet att ta sig ut på bostadsmarknaden ökar och hemlösheten är fortsatt hög. Senaste kartläggningen visade på 155 hemlösa och att 89 minderåriga barn har minst en förälder som är hemlös i kommunen. Den stora bostadsbrist och undanträngningseffekt som skapas av att ge utlandsfödda förtur till bostäder blir mest påtaglig för de av socialnämndens målgrupper som har problem med att på egen hand skaffa bostad. Den alltmer akuta bristen på särskilda boendeplatser gör också att väntetider till särskilt boende ökat markant de senaste åren.

Eftersom det ingår i socialnämndens uppdrag att erbjuda människor som inte har förmåga att skaffa bostad på egen hand uppstår också merkostnader för nämnden när bostadsfrågan inte kan lösas. När socialnämnden inte kan verkställa beslut om särskilt boende för äldre eller bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning inom tre månader kan socialnämnden åläggas vite.

Förutom att socialnämnden får vite på grund av att bostäder inte kan tas fram uppstår även merkostnad eftersom nyanlända har svårt att betala hyrorna då dessa överstiger etableringsersättningen.

Vi kan inte acceptera en sådan diskriminering av våra kommuninvånare som dagens system innebär. Det är orimligt att migranter ges förtur till bostäder medan varbergare tvingas söka sig utanför kommunen, bort från sitt sociala nät – vänner, släktingar och arbeten för att få bostad.

Det är dags att de styrande säger nej till ytterligare migranter och slutar diskriminera varbergare!

Johanna Palmelid (SD)

Inga kommentarer: