< div id=”header ”>< / div>

onsdag 27 december 2017

Vad ska DÖ-partierna gå till val på 2018 när de är överens om det mesta?


Jag ser lite bakåt och 2014 var det år alla partier utom SD ville hålla sig väl med Miljöpartiet av någon anledning. Det slöts en decemberöverenskommelse som gjorde att ALLA DÖ-partier ingick i regeringsunderlaget. Miljöpartiet fick sätta sig i en regering och som tack för förtroendet slätade MP över stora delar av sin politik och gick från oppositionsparti till regeringsparti.

"De i överenskommelsen ingående partierna värdesätter den tradition vi haft i Sverige när det gäller blocköverskridande överenskommelser om försvars- och säkerhetspolitik samt pensionssystemet.

Ett förändrat och försvårat säkerhetspolitiskt läge understryker vikten av samverkan kring försvars- och säkerhetspolitik.När det gäller pensionsöverenskommelsen vill vi så snart som möjligt se till att arbetet i pensionsarbetsgruppen kan fortgå.

Det är naturligt att Miljöpartiet, när det ingår i regeringen, har möjlighet att bidra och medverka i pensionsgruppens viktiga arbete.Långsiktighet inom energiområdet är eftersträvansvärt.

Med start i februari kommer alla partier som slutit denna överenskommelse att delta i en Energikommission"

Nu ska partierna gå till val igen och ska se krasst på det spelar det ingen roll vilka som ingår i en regering de finns ju alla med i regeringsunderlaget. Tre partier får kämpa hårt för att komma över en viss 4%-spärr men Miljöpartiet har klimat & miljö och Liberalerna skolan mest kritiskt är det med Kristdemokraterna som saknar profilfrågor som sätter sig.

Det logiska efter valet tror jag är att Moderaterna blir regeringsbildare med en M-regering. Det kräver dock att de lyfter sig några snäpp och blir jämnstora med S. M har lyckats med att kopiera en del SD-politik samtidigt som de MÅSTE kompromissa med andra läger för att få genomslag. Detta befarar SD som mer renodlat står för sin politik.

Men kan inte nuvarande regering sitta kvar?


Nuvarande regering är ett resultat från 2014 och kartan har rejält ritats om. Idag skulle inte Miljöpartiet diktera villkoren för en regering som då. Andra frågor och att MP svalt betet och blivit ett mellanmjölksparti gör att det mest intressanta blir om MP kommer att klara spärren till riksdagen !

Inga kommentarer: