< div id=”header ”>< / div>

lördag 23 december 2017

Mina intryck av Miljöpartiet i Varberg nio månader före valet 2018 !


Vad är det som kännetecknar partierna när de går in en valrörelse?

Det är PARTIER vi röstar på alltså är SAMTLIGA på listan lika mycket värda för att ge partierna röster i valet. Inget undantag de som sedan får mandat är lika mycket företrädare för dem som inte kommer in. När listan är antagen är det MOT andra partier man slåss om röster inte genom att konkurrera inom det egna partiet om rösterna.

Detsamma gäller VALMANIFEST där partierna prioriterar hjärtefrågor och symbolfrågor. Vad är viktigast i valet att sätta särskilt fokus på vad är det som speciellt ska lyftas.

Det innebär inte att partierna ska stå svarslösa. Väljarna KRÄVER svar på alla frågor mellan A till Ö och i vissa frågor finns det mer eller mindre frågor där det finns överenskommelser över valet eller som är neutraliserade att partierna bestämt sig de vill vi inte ha som valfrågor.

Jag själv har bestämt för att fasa ut mig själv där jag sitter. I Varbergs kommunfullmäktige som ersättare och i kultur- och fritidsnämnden som ledamot. Det innebär att jag INTE deltar aktivt i valrörelsen för att bli återvald utan någon annan kommer att besätta de posterna i nästa val.

Dessvärre tror jag det blir väldigt svårt för Miljöpartiet i Varberg att få representation. Sedan valet 1988 har Miljöpartiet aldrig haft mindre än 2 mandat och jag tror efter det framgångsrikaste valet någonsin 2014 kommer det en rejäl rekyl.

Miljöpartiet har aldrig någonsin haft så betydelsfulla maktposter lokalt i Varberg och så mycket inflytande men har inte utnyttjat det som det är tänkt.

Dels har partiet satsat på "fel häst". En företrädare förra valet på en ksau-post och som gruppledare som i och med valet 2014 lämnar 2018. Skulle någon NY företrädare förerslås att "ta över" borde MP gjort ett byte nu när det är 9 månader före valet för att matcha in ev efterträdare. Det har MP inte gjort utan kör på som inget händer framöver.

Politiskt profilerar sig Miljöpartiet i frågor som redan är avgjorda och det är dags då. Exempelvis Fästningsbadet där MP tvärvände då kostnaderna skenade i väg och där Sparbankstiftelsen gått in och sponsrat.

Så har vi bron över Himleån inte prioriterat i uppgörelsen med alliansen tydligen där frågan kom upp i ett för sent antaget planprogram där för övrigt Miljöpartiet svalde allt. De större partierna S, C, M och SD var helt överens och då är det kört. En återremiss kräver en tredjedel av rösterna och inte ens med något av dessa större partiers hjälp hade det blivit det då det krävs minst ett till.

I övrigt är Miljöpartiet i Varberg ganska harmlöst i socialnämnden där de sväljer allt som alliansen hittar på. I kommunfullmäktige där MP hade chansen att avgöra en fråga om habiliteringsersättning orkade MP inte ens upp i talarstolen och förklara varför. Möjligen för att Erland Linjer (M) är Miljöpartiets språkrör i socialnämnden.

I Byggnadsnämnden är det samma sak. Förra mandatperioden fanns Karin Ekeborg med i den nämnden och hade synpunkter på det mesta i synnerhet hus som är värda att bevara Nu går allt i alliansens spår och det finns inga avvikelser från MP. Där framstår Michael Bonde (L) som mer profilerad och i min stil.

Slätstrukna insatser kan också ses i barn- och utbildningsnämnden där MP inte märkts alls under ett halvår vad partiet gjort där. En nämnd där det satsades hårt på att få representation i. Miljönämnden där MP har ordförandeposten en rent administrativ myndighetsnämnd utan politiskt bett.

Den nämnd där Miljöpartiet kan känna sig nöjdast med är hamn- och gatunämnden där den skicklige Samuel Lindh sitter. En drivande och väldigt aktiv ledamot som tyvärr när man sitter som ensam i en nämnd får kämpa hårt för sin sak. Men den jag ser som ändå gjort mest inom Miljöpartiet i Varberg.

Inga kommentarer: