< div id=”header ”>< / div>

måndag 25 december 2017

Att ha trovärdighet i klimat och miljö räcker inte om MP ska sitta kvar i en samarbetsregering !


Det här med högst trovärdighet i politiska frågor har Novus mätt.

Om vi ser till Miljöpartiet framstår det i allra högsta grad som ett enfrågeparti med klimat och miljö (22%) som det som är drivkrafteb för partiet. Men hur går det ihop att kalla sig samarbetsregering och kriga mot centern som har näst störst trovärdighet(16%)?

Eller sitta i en regering med S som endast har (9%) av väljarnas trovärdighet? Ska jag komplicera det ytterligare var finns något gemensamt alls med liberaler och kristdemokrater som bara uppnår (1%) i trovärdighet i klimat och miljö?

Som block är det rödgröna blocket bättre än alliansen men det bästa för Miljöpartiet är att centern får sätta agendan för klimat och miljö är då den kan bli blocköverskridande uppgörelser som håller i tid.

I övrigt verkar skolfrågan som haussades upp inför valet 2014 inte givit någon speciell utdelning för MP (3%) trots ministerpost och med språkröret Gustav Fridolin.

Liberaler som inte verkar vara något att hålla i handen vad gäller klimat och miljö framstår som näst bäst (13%) efter S (18%) och om det är en samarbetsregering MP ingår i är det dem uppgörelser som ska hålla i tid.

I den ännu mer upphaussade frågan invandring och integration intar SD en särställning (26%) och S ligger näst bäst på (16%). Återstår för samarbetsregering att få M (11 %) med sig och det blir lite problematiskt för regeringspartiet MP som bara har (2%)i frågan och utmärker sig genom att driva frågan om legala vägar och en gymnasielag som drivkraft.

Ser vi andra större politiska frågor Sjukvården är det en S-fråga (22%)Lag och ordning en M-fråga (23%). I båda frågorna har regeringspartiet MP bara (1%) i högsta trovärdighet.

Äldreomsorgen
, Pensioner och Landets ekonomi når MP botten av alla partier dör (0 %) visar tydligt att detta inte är något för Miljöpartiet trots rollen att vara ett ett regeringsparti.

Jobb och sysselsättning och Jämställdhet är heller inga MP-frågor (1%) där partiet placeras i botten.

Min analys: Det här att ingå i en samarbetsregering från att vara ett idéinriktat oppositionsparti kräver att väljarna haussar upp klimat och miljö inför valet. hur det nu ska gå till. Byråkratiska uppgörelser hjälper inte om inte MP kan påvisa att det är de som är drivkraften.
Vad gäller andra frågor som väljarna tycker är viktiga så räcker det inte med språkrör som ministerpost. Inte minst som partiet inom skolan tvingas göra upp med partiet som har sämst trovärdighet i klimat och miljö: liberalerna.
Själv skulle jag se MP koncentrera sig på de specifikt gröna frågorna men det krävs en helt annan uppställning och ett helt annat driv än det idag sönderregerade MP
.
Skicka en kommentar