< div id=”header ”>< / div>

lördag 9 september 2017

Miljöpartiets väg genom åren med medborgarlön på agendan !


Maria Wetterstrand skriver en bra historik kring ämnet medborgarlön inom Miljöpartiet Jag väljer nedan att bara ta fram citat då medborgarlön som begrepp tycks ha helt försvunnit ur dagens MP och de som är mest för i dagens riksdagsgrupp inte kandiderar inför valet 2018.

"Miljöpartiet är det enda av dagens riksdagspartier som haft medborgarlön som ett förslag i sitt partiprogram, och troligen det av partierna som haft de mest ingående diskussionerna om frågan genom åren"

"Medborgarlön har i grunden setts som en rättvisereform som garanterar ekonomiskt utsatta en bas att stå på för att försörja sig och därmed kunna utöva sina medborgerliga rättigheter"

"Trygghetssystem som krävde att medborgarna följde regler som staten beslutat, deltog i statligt beslutade insatser och fick se sin integritet urholkad genom statliga kontrollsystem för att kunna få sin basförsörjning tryggad, ansågs av många som kränkande och fel."

"I Miljöpartiet har det alltid varit viktigt att poängtera att det inte är lönearbetet som ger oss vårt värde som individer och att även arbete som inte betraktas som traditionellt lönearbete kan vara viktigt för samhället, såsom ideellt engagemang, föräldraskap, kulturinsatser eller studier."

"En viktig konfliktyta handlade om huruvida medborgarlönen skulle finnas parallellt med de trygghetssystem som vi redan har eller ersätta dessa. Här uppstod konflikt mellan de som var anhängare av inkomstrelaterade trygghetssystem och de som ansåg det mer rättvist med lika åt alla. Onekligen ökar möjligheten att finansiera medborgarlön om man kan ta resurser från de system som finns i dag"

"Vi anser att alla människor ska tillförsäkras en grundtrygghet. (…) Grundtryggheten ska ersätta alla olika försörjningsbidrag och omfatta alla i samhället. Vår vision är att på sikt ersätta grundtryggheten med medborgarlön. I vår grundsyn på människan som aktiv och skapande har vi en vision om ett samhälle med medborgarlön för alla."

"Att driva en asyl- och invandringspolitik präglad av öppenhet mot omvärlden med en vision om fri rörlighet, och samtidigt ha medborgarlön, ansågs av många svårkombinerat. Antingen knyts medborgarlönen till medborgarskapet, vilket utesluter vissa invånare från trygghetssystemen, även inflyttade från till exempel Finland som bott länge i landet och betalat skatt under decennier. Eller så betalas medborgarlön till alla boende i landet vilket kan försvaga incitamenten för nyanlända att ta sig ut på en arbetsmarknad som redan är svår."

"Vi anser att varje människa har rätt till en ekonomisk grundtrygghet. (…) På sikt vill vi samordna de flesta av dagens olika trygghetssystem till ett enklare system, där vi slipper de godtyckliga och orättvisa skillnader som finns mellan olika system. Alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man haft tidigare och oavsett orsaken till att man saknar inkomst. För dem som har låga inkomster ska stödet trappas av med en lämplig procentsats av inkomsten. Detta system kan kallas för en form av medborgarlön eller basinkomst."

"I rådslaget fanns förslag på medborgarlön men också förslag om sammanslagning av dagens försäkringar inklusive obligatorisk a-kassa. Resultatet blev att det mindre radikala förslaget om sammanslagning av dagens system, kallat arbetslivstrygghet, vann. Det här var 2008."

"Alla har rätt till grundläggande ekonomisk trygghet. Samhällets skyddsnät måste förbättras så att ingen faller igenom. Vår vision är att alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, oavsett vilken inkomst man har haft tidigare och oavsett orsaken till att man saknar inkomst."
"Men i riksdagen lades det senast 2015 en motion från fyra gröna riksdagsledamöter om att staten borde genomföra en utredning om medborgarlön/basinkomst. Frågan lever"

Inga kommentarer: