< div id=”header ”>< / div>

fredag 8 september 2017

Majoriteten i Varberg hänger på om Miljöpartiet och KD klarar 3 %-spärren lokalt !


Intressant med alla nationella mätningar men hur slår det min lokala nivå VARBERG?

Om vi utgår från väljarbarometer september 2017 SVT/Novus och omsätter det till varbergsnivå baserat på valmyndigheten 2014 års resultat som jämförelsesiffror kan det bli intressant.

Oppostionen i Varberg

Om jag förenklar det hela räknar jag med att SPI som jag inte tror klarar lokalvalet med mandat så kommer de att minska i röstetal. De tappar också 2 mandat.

S skulle trots tapp i opinionen klara hem 18-20 mandat

V skulle möjligtvis inte öka lokalt utan dela med sig av nykomlingar som F! och K (Kommunisterna). Dessa sammanlagt bör kunna ta hem 4 mandat.

SD som haft mycket interna bråk och ska nu i september 2017 fylla bland annat barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden., miljönämnden och lokala säkerhetsnämnden med nya ledamöter. Dessa räknar jag med på varbergsnivå har en potential att öka från 6 till 9--10 mandat.

Majoriteten i Varberg

Om C går fram som i opinionen och de är hyfsat starka i Varberg kan de mandatmässigt passera M som mest koncentrerat sig på ordförandeposter med relativt till åren komna ordföranden. M är ett parti som gillar att leda men har dålig återväxt.

De mindre partierna L, MP, KD så sitter antagligen liberalerna säkrast. Däremot kan det bli svårt för både MP och KD att klara en 3 %-spärr. Dessa partierna gör inte mycket väsen av sig i majoriteten än att båda är med i "styret" av Varberg men saknar distinkta profilfrågor.

Om majoriteten i Varberg ska hålla hänger det på om MP och KD klarar 3%-spärren annars lär SD bli vågmästare i Varberg.

Inga kommentarer: