< div id=”header ”>< / div>

tisdag 7 mars 2017

Falkenberg kan få intressant styre efter nästa val - Alliansen + MP tycks spricka !

Jan Berge (MP) politisk joker i Falkenberg

Liberalerna i Falkenberg gör sig själva till vågmästarparti. De tar inget för givet med nuvarande majoriteten som styr i Falkenberg utan lämnnar dörren öppen för något annat än Alliansen + MP.

Så här ser det ut i dag formellt i Falkenberg

SD som har 6 platser ÄR vågmästare

Alliansen+ MP är styre i minoritet har 25 platser

S+ V har 20 platser (med SD 26 om de väljer sida)

Valet 2018 med samma resultat men att L och MP byter sida

S+ V + L + MP 24 mandat
M+ C + KD 21 mandat

SD fortfarande vågmästare med 6 platser men då har C sagt att de styr INTE med hjälp av SD. Dock finns en chans att S gör det i minoritet och med uppslutning från både L och MP finns chansen. S är i Falkenberg ungefär lika stora som C och M ihop och det samarbetet har blivit mer och mer känsligt sedan Annie Lööf och AKB drar åt olika håll.

"Per Svensson (S) pratar främst om att få med sig Liberalerna och Miljöpartiet i ett framtida styre av Falkenberg"
"Allianssamarbetet i Falkenberg kan spricka efter valet. Om inget av blocken får majoritet vill Liberalerna hellre samarbeta med till exempel Socialdemokraterna än stanna i alliansen."

Som modell för rödblågrönt styre finns grannkommunen Hylte kommun som också ihop med Falkenberg bildat valkrets i regionvalet.

Vad som talar för den modellen är att Socialdemokraterna kommer att ha ordförandeposten i alla nämnder och resten av samarbetspartierna blir för små att utkräva särskilt mycket i Falkenberg åt något håll. I dag har C och M ordförandeposterna och på ordförandemöten träffas då i regel dessa partier och de mindre lämnas utanför.

Egen erfarenhet av blågrönt resp rödgrönt styre


Min erfarenhet av blågrönt styre med centerledning som miljöpartist är att de inte gärna delar ordförandeposter med annat parti än M. (1991-1994). Det var relativt enkelt att samarbeta med L och KD i den konstellationen och i huvudsak fanns stora möjligheter för de mindre att profilera sig då vi var mindre partier och i bästa fall kunde få rotera på något uppdrag i Byggnadsnämnden.

Den andra erfarenheten med S är att de vill ha alla ordförandeposterna själva och släpper ogärna ksau-platser. Däremot lättare att komma överens politiskt med än alliansen det blir verkstad av besluten än gå tillbaka till partigrupperna och köra ett varv till.

Skulle L och MP bestämma sig att arbeta vänsterut minskar det Vänsterpartiets position i en sådan gruppering som blir ett "hängparti" med insyn men inte mycket mera.

Eftersom SD blivit allt tydligare att de på riksnivån vill fälla regeringen Löfven till varje pris blir det svårt att hävda för lokala SD att de vill släppa fram en sosse. Dilemmat för C är att de genom Annie Lööf till varje pris vill undvika SD. Då blir det att acceptera en sosse i Falkenberg då.

Inga kommentarer: