< div id=”header ”>< / div>

torsdag 26 januari 2017

Kommer Grenåfärjan att finnas kvar i Varberg?


Förutsättningen för flytten av Grenåfärjan verkar gå trögt. Behovet av en ny färjeterminal verkar ligga mer på Varbergs kommun än på Stena.

"Den nya färjeterminalen beräknas kosta 293 miljoner kronor. Varken Socialdemokraterna eller Alliansen och Miljöpartiet är beredda att betala terminalen med pengar från kommunkassan. Kommunen vill att Stena Line ska stå för notan."

Förutom nu att järnvägstunneln avgörs av Trafikverket som ska ha in det i planeringen är det regeringen som har sista ordet i juni. Där finns en nota för 390 miljoner för kommunen i medfinansiering.

"I dag betalar Stena Line ungefär 4,7 miljoner kronor om året till kommunen för att få trafikera hamnen och arrendera terminalen. Exakt hur hög årskostnaden skulle bli vid ett nybyggt färjeläge är inte känt för HN, men även om avskrivningen läggs på många år lär kostnaden för rederiet öka."

Västerport berörs också det nya bostadsområdet i hamnen som är tänkt att påbörjas 2020. Får man inte igång någon hamnflytt blir det svårt att realisera det projektet inom tidsramen.

Inga kommentarer: