< div id=”header ”>< / div>

tisdag 13 december 2016

Regeringen håller till valdagen och det är bara alliansväljarna som kan fälla regeringen !


Om inte regeringen hade fått igenom sin budget 2014 borde regeringsbildaren Stefan Löfven upplöst sin regering och avgått. Nu gjorde inte Stefan Löfven det utan regerade vidare med en alliansbudget.

I detta fallet fanns ingen anledning för oppositionen att fälla regeringen de drev ju dess politik.

Den som sedan läser Bertil Torekulls debattartikel för snart två år sedan kan räkna ut fortsättningen.

Enligt grönt väljarmått det som hänt efteråt skulle man kalla Miljöpartiets klamrande i regeringen för att vara en "expeditionsministär i grönt" tills det uppstår bättre tider. Nej det har MP inte gjort utan talar om gröna framsteg i stället.

Förmodligen bäddar man därmed för att legitimerat andra "expeditionsministär i grönt" som gör samma sak. Säg att alliansen blir större än rödgrönt nästa val (ja vi räknar in KD:s siffror även om de ramlar ur riksdagen). Varför skulle nästa regering bli SÄMRE än en rödgrön regering där Miljöpartiet ingår?

Detta har MP att BEVISA inför valet 2018. Mycket troligt och i högsta grad sannolikt blir Moderaterna regeringsbildare. Det hade varit deras uppgift att samla ihop alliansen nu men den känns inte riktigt slagkraftig än.

Ingenting tyder på att väljarna vill ha en blocköverskridande regering. Ingen ting tyder heller på att exempelvis M+SD skulle kunna bilda regering.

S som monopol att vara regeringsbildare gäller om de får 30 % plus och är största parti. Här har MP snällt fyllt ut att det idag blir så som S light.

Enligt SCB:s väljarkår har en mycket liten del av alliansens väljare MP som andrahandsval vilket gör att MP sitter fast i vänsterblocket. Förlorar S regeringsmakten åker MP rakt ut i kylan trots en rejäl högersväng i och med sitt regeringsinnehav.

Även med stödröster från S (finns det såna) skulle MP inte garanteras plats i regeringen om Stefan Löfven blir fäölld som statsminister. Däremot skulle MP stå med skägget i brevlådan och hamna under samma kris och täcke som KD har idag. De TROR för mycket och VET för litet om vad komma skall.

BERTIL TOREKULL SvD 13 december 2014
"Om MP går till val hand i hand med S och V tror jag valet kan sluta med förskräckelse för främst MP. Om partiet däremot återgår till sin basnäring och oberoende söker gehör för en helt egen politik, skymtar förr eller senare en revansch. Dock gives ännu en fundamental orsak att lämna regeringen: blockpolitiken. Att som främst Löfven oavbrutet hojta om att bryta upp blocken men själv cementera sitt eget förefaller mig moraliskt sanslöst och i vart fall som en intellektuell kullerbytta"

Inga kommentarer: