< div id=”header ”>< / div>

onsdag 16 november 2016

Varberg kommer att bli alliansstyrt även efter nästa val !


Jag samarbetade med S och V i majoritet 1994-1998. Frågan är om S någonsin kommer att få sån sits i Varberg funderar på det efter budgetmötet igår.

S utveckling från framtidsparti 1994 till ett parti som står still 2016

Det finns skillnad från 1994 till idag 2016. S var sex mandat större hade 26 mandat mot dagens 20. Något SD fanns inte i Varberg de har 6 mandat och befinner sig i opposition.

Andra partier i opposition är SPI med två mandat som jag tycker är på fallrepet. De känns ganska tama och intetsägande i varbergspolitiken och deras storhetstid verkar vara förbi. V kan ha tillväxtmöjligheter men frågan är om inte F! och Kommunisterna kommer att ta röster som annars tillfaller V lokalt?

Miljöpartiet har upptäckt att det är mycket roligare att samarbeta med allianssidan än vänstersidan. Alliansen har en bastant grund att kunna samarbeta i styret i Varberg och det har inte S haft sedan jag lämnade politiken 1998 då de sattes i opposition.

Kom ihåg det var ett mycket bra styre det kanske bästa någonsin i Varberg när vi hade rödgrönt styre. V var mer miljöparti än MP själva. S var oerhört framtidsinriktade och det var då vi drog igång jätteprojekten hamnflytten, västerport och tunnelprojektet på idéstadiet.

Vi såg alltihop som en helhet en gemensam lösning där allting hängde ihop.

Vad ser vi idag?

Idag ser vi en uppdelning av gemensamhetsprojektet kallat Stadsutvecklingsprojektet ett långsiktigt gediget projekt där alla trådar måste hänga ihop.

Även om mycket av idéerna kläcktes under den rödgröna eran lyckades aldrig dessa få förtroende att kunna fortsätta och fullfölja. Varberg fick efter många år av centerstyre 1971-1994 en övergång med S-styre 1994-1998 för att så småningom landa i dagens moderatledda styre från 1998. Från 2014 ingår också Miljöpartiet i det blågröna styret efter att ha varit i opposition sedan 1998.

Vad händer framöver?

Jag förutsätter att Alliansen bildar basen för makten i fortsättningen de har idag 27 mandat men behöver ett stödparti som säkerhet. MP är idag den "naturliga samarbetspartnern" medan det hos S är V som är detta.

Styrkeförhållandet är 31-22 i borgerlig favör.

SD lutar mer åt höger än åt vänster men kan överaska och ska inte tas för givet åt något block. Tror ändå det blir svårt för S att att skrapa ihop någon mer än V i sitt "stall" efter nästa val.

Det troliga är att MP vill fortsätta med allianstyret i Varberg och dessa fortsätter ledas av moderaterna. S kommer sannolikt att tappa i nästa val och SPI ramlar ur fullmäktige och både F! och Kommunisterna lär komma in efter nästa val.

1 kommentar:

jeanette sa...

Men det känns ganska tryggt....