< div id=”header ”>< / div>

torsdag 17 november 2016

Halland styrs av MP och Alliansen men hur kommer det att gå för miljöpartiet där?


Sveriges stabilaste regionstyre finns i Halland: Alliansen och Miljöpartiet. I närmare 25 år har denna konstellation styrt Halland och blir allt mer en modell också i fyra halländska kommuner.

Det var Halland som drev hårdast att inte ingå i någon storregioon och där har styret alla i oppositionen med på tåget.Det har nu blivit jobbigt för regeringen att bilda de 6 storregioner som var tänkt. Halland visade vägen.

Då är frågan varför inte Halland skulle kunna visa vägen uppe i riksdagen hur en ev. regeringsbildning skulle kunna se ut?

I Halland finns det fyra valkretar: Falkenberg/Hylte , Halmstad/Laholm, Kungsbacka och Varberg.

Sammanlagt fick dessa partier röster i Halland men de som kom in i regionen så är det valkretarna man utgår ifrån och naturligtvis placering på listor när mandaten sedan utfaller.

För miljöpartiet kan det bli en riktig rysare. De ingår ju i alliansfamiljen i styret i Halland och så lär det bli även efter nästa val.

Om jag utgår kallt med att Miljöpartiet följer rikstrenden i opinionsundersökningarna lär Miljöpartiet inte få mer än 2 mandat mot dagens 4. Mandaten utfaller då i valkretsarna Halmstad/Laholm och Kungsbacka.

Kryssröster förändrade listan vilka som blev valda i regionen för Miljöpartiet

Valet 2014 hade Miljöpartiet en rejäl söderlutning på listan vilket medförde att Stefan Edlund Varberg och Emma Wildstrand Kungsbacka kryssade sig förbi dem som stod högre på MP:s hallandslista.

Ska vi kallt utgå ifrån att Miljöpartiet INSER att de borde gå ut med fler än en lista i nästa val? Det innebär att det inom de fyra valkretsarna bestämmer sig för att gå ut med en egen lista så blir det så.I varje fall om det inte finns två helt givna topppkandidater alla kan ena sig om och det lär kanske bli svårt.

För Varbergs del har nu den mest kryssade i Falkenberg/Hylte Sophia Nilsson (fick inte mandat) flyttat in och det finns all anledning för MP Varberg att fundera på om inte någon av dem ska stå på de två översta platserna på någon av MP:s regionlista/or i nästa val?

I övrigt sett till valresultatet skiljer det knappt någonting mellan liberalerna och miljöpartiet i storlek i just valkretsen Varberg där Lena Persson också fick kryssmandat för L.

Fler listor för Miljöpartiet i nästa val i regionen?

Min bedömning är att L kommer att stärka sin position i regionen och bli större än MP idag vilket sätter extra press på att göra som folkpartiet gå ut med fyra listor alternativt profilera sina regionkandidater rejält eller inse sin givna position och satsa på två givna toppkandidater över hela regionen.

Idag märks inte Miljöpartiet Halland i regionen även om de i sin inre krets har väldigt gulligt och trevligt ihop. Kanske de ska införa feministisk snöskottning även i Hylte så även Elisabeth Falkhaven kan delta på mötena?

Inga kommentarer: