< div id=”header ”>< / div>

lördag 12 november 2016

Miljöpartiets problem med regeringsinträdet var kända före valet !Att det kunde bli bråk efter valet angående Miljöpartiets valmanifest bloggade jag om före valet.

Hela valmanifestet finns här och jag var själv med som ombud på den kongressen som beslöt om det.

Valfjäsk kontra realpolirik !

"Jag kan om jag vara stygg hitta kompromisser som kan tolkas och bli tvetydiga i valmanifestet för att attrahera och locka grupper till att rösta på MP. Det är en annan sak att sedan få igenom så mycket som möjligt av det i en majoritet eller i en regering"

Svårigheten att bilda regering som V accepterar !

"När Fridolin sträcker ut handen är han nog medveten om det att valet kan avgöras av att SD återigen blir tungan på vågen och med en försvagad allians.

Vad som händer på vänstersidan är främst att V ska tolka vad som är gångbart rödgrönt för att stödja en sån regering.Men tipset är ändå att de inte stoppar en ren S-regering men gärna sätta käppar för MP att ingå om det inte sammanfaller med V:s egna ställningstaganden. Sedan är det ett val som S gör om det går att hitta minsta gemensamma nämnare till MP"

S naturlig regeringsbildare för MP

"Det står ganska klart idag att MP släpper fram S som regeringsbildare då de har samma ambitioner att inte blockera blocköverskridande överenskommelser. V kan motsätta sig detta men rimligtvis inte om det blir rödgrön majoritet. Jag tror inte V själva vill ingå i en regering utan satsar på att slå från vänster och göra upp när det är läge avstå när det inte är läge"

Valmanifest kontra regeringsöverenskommelse!

"För MP kan det bli extra känsligt. Det finns de som tolkar valmanifest bokstavligt
och de som vantolkar typ alliansen. Det blir en balansgång vad som ska eller kan lämnas utanför och låta riksdagen avgöra och vad som är gemensamt åtagande i regeringen. Mycket beror på vad MP kräver i ministerposter av S. En regering ska också vara regeringsduglig och kunna jämföras med det som varit före valet."

Inga kommentarer: