< div id=”header ”>< / div>

fredag 28 oktober 2016

Ekologiska fotavtrycken ökar för varje svensk men regeringen bryr sig inte !


Vi svenskar lever som vi har 4,2 jordklot och för två år sedan var det 3,7 jordklot.

"Miljöminister Karolina Skog för Miljöpartiet säger att resultatet i rapporten inte är förvånande.

– Det är det tyvärr inte. Delvis är det kopplat till något positivt, att Sveriges ekonomi går bra och konsumtionen rullar på. Men då är det så att vår konsumtion har ett stort ekologiskt fotavtryck. Både vår konsumtion av transporter, mat men inte minst importen av varor, säger miljöminister Karolina Skog."

"Svenskarnas miljöpåverkan har blivit värre. Om alla jordens invånare konsumerade som vi skulle det krävas 4,2 jordklot, mot 3,7 för två år sedan. För att vända trenden kräver WWF att regeringen tar initiativ till en halvering av köttkonsumtionen. Men det är miljöminister Karolina Skog tveksam till."

Det var ett tag sedan en framträdande miljöpartist hade så lite att säga om att det ekologiska fotavtrycket ökar. Det har varit mycket om KLIMAT från miljöpartiets sida men självklart finns det olika delar som drabbas om det ekologiska fotavtrycket som WWF håller reda på visar att vi i Sverige är på väg åt fel håll.

Vår livsstil avgör

Allt vi människor gör har inverkan på miljön på något sätt. Och egentligen skulle det behövas 1,5 planet för den livsstil vi har här på jorden. Maten vi äter, kläderna vi har på oss, ja allt som produceras får effekter för världens skogar, hav, vattendrag, mark, luft, djur och växter. Ju mer vi producerar och konsumerar, desto mer påverkas allt levande omkring oss. När vi studerar våra ekologiska fotavtryck förstår vi mer om denna påverkan och kan bättre bidra till samhällets omställning mot en mer ansvarsfull produktion och konsumtion.

Det är inte lätt att vara miljöminister i den svenska regeringen handplockad av Gustav Fridolin. Möjligen är det en felrekrytering om det var någon som tror på verkstad när det är tomt på åtgärder hur vi ska få ner vårt konsumtionsmönster.

Ja bättre då att lyssna på Hanna Hallén i Halmstad som slutat tro på politikens löften och bedrifter. Hon vet hur det ser ut vid Europstop utanför Halmstad.

Inga kommentarer: