< div id=”header ”>< / div>

lördag 15 oktober 2016

CETA-avtalet splittrar inte bara MP utan också ute i Europa !


CETA det omfattande handelsavtalet röstades igenom i Sveriges riksdag med undantag av fyra miljöpartister och Vänsterpartiet.

"Riksdagsledamoten Carl Schlyter är en av fyra miljöpartister i riksdagen som är på krigsstigen.

– Alla våra vänner i miljörörelsen runt om i Europa och Kanada – de gröna och fackföreningar – är kritiska. Jag önskar att vi kan skapa en debatt om det här, så att vi åtminstone vet vad vi gör innan riksdagen fattar slutgiltigt beslut om hela avtalet, säger han.

Enligt kritikerna ger avtalet ökad makt åt stora multinationella företag, på bekostnad av demokrati och miljö. En viktig punkt för kritikerna är att företag i Kanada ska kunna klaga till en särskild domstol om Sveriges riksdag fattar beslut som missgynnar dem"

Inte bara Carl Schlyter och de fyra som inte accepterar att underkasta sig den miljöpartiska gruppens majoritetslinje i viktiga frågor utan också Vallonien som gör att Belgien inte kan anta detta.

I bloggen ttipen.se kan man följa vad som händer kring CETA och TTIP.

"Vad som händer nu är inte helt klarlagt – möjligen kan den belgiska regeringen förhandla fram någon typ av kompromiss med sina kritiska regionala parlament. Det råder dock inga tvivel om att dagens beslut från det vallonska parlamentet kan hota den planerade underskriften av avtalet i ministerrådet den 18e oktober"

Det finns också en längre diskussion i EU-podden för den som vill ha mer fördjupning i ämnet.

Inga kommentarer: