< div id=”header ”>< / div>

onsdag 14 september 2016

Krossa blockpolitiken och alla triangulerar i mitten !


Läser gruppledaren i riksdagen för (S) Tomas Eneroth i Aftonbladet vad han säger om blockpolitiken. "Stefans Löfvens mål är att krossa blockpolitiken".

Vad det ytterst handlar om är att spela bort Sverigedemokraternas vågmästarroll då inget av blocken rödgrönt eller alliansen tycks få egen majoritet om det vore val idag.

Enligt Tomas Eneroth är det angeläget att få till blocköverskridana överenskommelser inom skola och bostad.

Ur grönt perspektiv har Miljöpartiet definitivt lämnat den rena "vänsterstämpeln". I en utfrågning för några år sedan frågade en intervjuare Åsa Romson vad det var som skiljde V och MP. Ja det skulle vara om friskolorna svarade hon. Då vet vi att MP ställt till det genom att avvika från sin tidigare friskolevänliga linje och bl.a. vill ha begränsningar med att vinster får tas ut till vilket pris som helst.

Å andra sidan sitter MP som jolle i en regering och följer med S i allt de gör. Skillnaden mellan dessa partier blir allt svårare att kunna utröna.

Både S och MP genom att markera klart att de INTE vill ha med SD att göra ger dem ett enda förhandlingalternativ. Att kunna påverka alliansen och de lyckas ju inte ens få ihop en gemensam budget hur ska de då få ihop en regering?

Enda alliansen och SD kan göra ihop är att stoppa som de säger "vänsterförslag". MP å andra sidan riskerar att bli alltmer hopföst som ett vänsterblockparti och är också enda förutsättningen för V att de kan förhandla om budgeten.

Alliansen som frivilligt genom DÖ har släppt fram Stefan Löfven kommer att få svårt att fälla den regeringen. Ingen vet om alliansen klarar av att regera inte minst bilda regering. Jag ser ett scenario det omvända idag OM Alliansen blir större än rödgrönt.

Fortsatta uppgörelser alliansen och rödgrönt men ska Vänsterpartiet bjudas in? Kommer Alliansen att tvingas göra budgetuppgörelser med Sverigedemokraterna ELLER vad händer om man vägrar det? Ett test är ju om alliansen lyckas enas hösten 2018 om en budget som de med stöd av SD kan påtvinga S+MP att administrera fram till valet.

Det återstår att se.

Här är frågorna där regeringen kommit överens med partier över blockgränsen

Politisk fråga, parti som står bakom överenskommelsen tillsammans med regeringen

Föräldraförsäkringen: L

Avskaffande av vårdnadsbidraget: L

Betygen: M, C, KD, L

Försvaret: M, C, KD

Elcertifikaten: C

Presstödet: M, C, L, KD

Vapenexporten: M, C, L, KD

Amorteringskraven: M, C, L, KD

Irak-insatserna: M, C, L, KD

Mali-insatserna: M, C, L, KD

Migrationsöverenskommelsen 23/10: M, C, L, KD

Terrorismbekämpning: M, C, L, KD

Klimatpolitiskt ramverk: M, C, L, KD

Energiöverenskommelsen: M, C, KD

Överskottsmålet: M, C, L, KD

Fotnot: S/MP-regeringen gör upp med V i budgetfrågor. Sammanställningen visar regeringens överenskommelser över blockgränsen.

Inga kommentarer: